ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Här är fem skrällar vi minns i vinter-OS

Filip Häggberg · 14 Feb 2018
Uppdaterad 15 Feb 2018
Steven Bradbury tog, turligt, guld 2002. I samma OS förlorade Sverige snöpligt mot Vitryssland efter en målvaktstavla av Tommy Salo.

Steven Bradbury tog, turligt, guld 2002. I samma OS förlorade Sverige snöpligt mot Vitryssland efter en målvaktstavla av Tommy Salo. Foto: IBL/Getty


Sebastian Samuelsson sköt sig in i svenska folkets hjärtan när han sensationellt vann ett OS-silver i skidskytte. Men inte ens det kvalar in på den här listan – här är de fem största skrällarna i ett vinter-OS någonsin.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Steven Bradbury, skridskor

Bra idrottare förtjänar tur, eller? Den australiensiska skridskoåkaren Steven Bradbury hade inga förväntningar alls på sig inför OS i Salt Lake City 2002, varken från allmänheten eller sig själv. Han valde att åka längst bak i princip i varje lopp och tog sig till final, mestadels tack vare att konkurrenterna åkte ur. I finalen nådde taktiken sin kulmen. Bradbury låg hopplöst sist – då vurpade samtliga övriga åkare i sista kurvan. OS-guldet till Bradbury, Australiens första i ett vinter-OS.

2. USA, ishockey

Sovjetunionen ställde upp med tidernas mest fruktade hockeylag. USA kom med collegespelare och amatörer, eftersom NHL-spelare inte deltog i Lake Placid 1980. Trots det tog man sig till en sensationell OS-semifinal och ställdes mot just Sovjetunionen. I en trängsmatch inför turneringen krossade de USA med 10-3. Finalen blev en helt annan historia – amerikanerna lamslog Sovjetunionen och vann med 4-3. Matchen utnämndes till århundradets sporthändelse av magasinet Sports illustrated. USA besegrade sedan även Finland och blev olympiska mästare.

3. Dan Jansen, skridskor

Han ansågs vara en av världens bästa skridskoåkare – men kunde helt enkelt inte leverera i olympiska spel. Fiasko 1984, 1988 och 1992. I sitt andra OS, 1988, föll Jansen i båda sina lopp. Symboliskt för amerikanens försök. Inför OS i Lillehammer 1994 hade folk tappat hoppet för Jansen. Då slog han till. I 500-metersloppet gjorde han ett felskär och oturen såg ut att fortsätta, men på 1000 meter åkte Jansen hem det guld han misslyckats med att ta i tio år.

4. Jamaicas boblag

De hade aldrig skickat någon till ett vinter-OS, och många undrade vad ett jamaicanskt boblag hade i Calgary att göra 1988. Smått sensationellt lyckades de, trots begränsad övning i riktiga banor, komma på plats 30 av 41 i tvåmannabob. Jamaicanerna blev publikfavoriter – och sex år senare var de tillbaka i Lillehammer. Där gjorde de något som ingen trodde var möjligt och hamnade på plats 10 i fyrmannabob, före storheter som Ryssland och USA.

5. Vitryssland, ishockey

Sverige är med på den här listan, men på ett mindre smickrande sätt. I hockeyturneringen i Salt Lake City 2002 ställdes Tre Kronor mot Vitryssland i kvartsfinal. Hela hockeyvärlden var överens: En drömmotståndare. Verkligheten visade sig vara en annan. Vid ställningen 3-3 var det bara ett par minuter kvar av ordinarie tid och en vitryss drog på ett slagskott från halva plan – som letar sig in via målvakten Tommy Salos huvud. Tre Kronor slogs ut och superskrällen var ett faktum.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro