ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Här är Sveriges lyckligaste län

Aron Andersson · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015

Foto: All Over Press


Det finns en klar vinnare när Sveriges psykiska hälsa ska rankas. I Västerbotten mår invånarna bäst i hela landet.

klar

Artikellänk är kopierad

En ranking från ideella föreningen Mind avslöjar var i Sverige vi mår bäst. Och precis som tidigare år är det Västerbotten som ligger i topp, skriver Aftonbladet.

– Varför Västerbotten ligger så bra till kan vara svårt att belägga vetenskapligt. Men det finns en oerhört stark folkrörelsetradition där som började med nykterhetsrörelsen på 1800-tale. Det gör att det finns ett starkt sammanhållande kitt mellan människorna i Västerbotten, säger Carl von Essen, generalsekreterare i Mind, till tidningen.

►LÄS MER: Det här gör dig lycklig – egentligen

Listan över psykisk hälsa baseras dels på självskattad hälsa från befolkningen, dels på antalet självmord i Sveriges olika län. Om västerbottningar mår bäst så ligger gotlänningar i botten, enligt Minds index. Här är självmordstalet högst och den självskattade psykiska hälsan är låg.

Och hur vi mår psykiskt har flera förklaringar.

– Det är komplext men det handlar om den fysiska hälsan, om utbildning, sociala villkor, uppväxt, emotionellt stöd och sociala sammanhang, säger Carl von Essen.

►LÄS MER: Studie: Här bor världens lyckligaste barn

Just utbildningen är den faktor som är mest avgörande.

– Utbildning påverkar självkänslan. Det är få saker som är så knäckande som att misslyckas fullständigt i skolan, säger Carl von Essen.

– Man vet att människor med eftergymnasial utbildning har tre gånger lägre självmordsfrekvens än människor med enbart grundskola.

►LÄS MER: Världens 10 lyckligaste länder

LÄS MER: Forskare: 23 är lyckligaste åldern

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro