ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Här är Sveriges mesta medaljörer i vinter-OS genom tiderna

Filip Häggberg · 13 Feb 2018
Uppdaterad 13 Feb 2018

Årets olympiska spel pågår för fullt. Charlotte Kalla har redan hunnit åka hem en guldmedalj för Sverige – men hur står hon sig historiskt sett? Här är de sex svenskar som tagit flest medaljer i vinter-OS någonsin.

klar

Artikellänk är kopierad

Sixten Jernberg, längdskidor, 9 medaljer

Sixten Jernberg.
Sixten Jernberg.Foto: Foto: IBL

På tolv starter tog längdskidåkaren medalj i nio av dem. Jernberg ställde upp i tre olympiska spel – Cortina d’Ampezzo 1956, Squaw Valley 1960 och Innsbruck 1964. Medaljskörden blev fyra guld, tre silver och två brons. Har fler OS-medaljer än någon annan svensk.

Gunde Svan, längdskidor, 6 medaljer

Gunde Svan.
Gunde Svan.Foto: Foto: IBL

Fyra pallplatser i Sarajevo 1984 och två i Calgary 1988. Gunde Svan tog lika många guld som Jernberg (fyra), ett silver och ett brons. Kanske mest känd för stafettguldet 84 – då Svan körde sista sträckan men föll i sista backen. Ändå lyckades han hålla undan från den jagande ryssen.

Charlotte Kalla, längdskidor, 6 medaljer

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.Foto: Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL

OS-debuterade i Vancouver 2010 som 22-åring – med att ta ett individuellt guld och ett stafettsilver. Charlotte Kalla fortsatte på den inslagna vägen i Sotji med ytterligare tre medaljer och har redan hunnit ta ett guld i Pyeongchang. Har totalt tre guld och tre silver.

Johan Olsson, längdskidor, 6 medaljer

Johan Olsson.
Johan Olsson.Foto: Foto: Andreas Bardell/Aftonbladet/IBL

Inledde den olympiska karriären i Turin 2006 där han var med och tog brons i stafettdistansen 4 x 10 kilometer. Just stafetten var Johan Olssons paradgren, där tog han nämligen medalj i varje OS han ställde upp i. Förutom Turin var det Vancouver och Sotji. Två guld, ett silver och tre brons är Olssons totala facit.

Anja Pärson, alpint, 6 medaljer

Anja Pärson.
Anja Pärson.Foto: Foto: IBL

Längdskidåkarna må ha dominerat genom åren, men Anja Pärson har också levererat i olympiska sammanhang. Ställde upp i tre OS mellan 2002 och 2010 och tog medalj i samtliga. Höjdpunkten är slalomguldet i Turin. Anja Pärson slutade på ett guld, ett silver och fyra brons totalt.

Thomas Wassberg, längdskidor, 4 medaljer

Thomas Wassberg.
Thomas Wassberg.Foto: Foto: IBL

När Wassberg tog medalj gjorde han det med stil. Av sina fyra medaljer var samtliga guld. Hann med tre OS: Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 och Calgary 1988. I samtliga blev det guld – varav två i stafett, ett på 15 kilometer och ett på 50 kilometer.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro