ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Här är utbildningarna med bäst framtidsutsikter

Linus Lindgren · 9 Feb 2018
Uppdaterad 9 Feb 2018

Det råder brist på sjuksköterskor, lärare och inom byggindustrin. Det visar en lista som Arbetsförmedlingen har släppt över vilka utbildningar som lättast kommer ge jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Ska du söka utbildning men är osäker på vad du ska välja? Då kan Arbetsförmedlingens nya rapport ”Var finns jobben?” vara till hjälp.

I den har Arbetsförmedlingen gjort en analys av arbetsmarknaden och kommit fram till var det saknas mest arbetskraft. De tipsar även om vilka utbildningarna du ska söka för att få jobben där arbetskraftsbehovet är som störst.

– Prognosen som vi har släppt nu ser bättre ut än den vi släppte i somras. Då gav sju av tio utbildningar goda förutsättningar för arbete. Nu är den siffran på åtta av tio. Ekonomin är väldigt aktiv och då blir arbetsmarknaden också väldigt aktiv, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Både specialutbildade och grundutbildade sjuksköterskor eftersöks men också systemutvecklare, lärare och ingenjörer inom byggindustrin eftersöks speciellt mycket. De listar även yrken som inte kräver utbildning på högskolenivå där det råder brist på arbetskraft. Där är det bland annat snickare, murare, lastbilschaufförer och undersköterskor som listas.

– Allra bäst ser det ut för pedagoger, vårdpersonal och systemutvecklare. Här är trycket väldigt och den utbildade arbetskraften är begränsad, säger Annelie Almérus.

Sämst förutsättningar har de som utbildar sig inom media, kultur och design. Men analysen är inte allt, säger Annelie Almérus.

– Man ska titta på prognosen och tänka till innan man söker en utbildning. Om du verkligen vill utbilda dig till något där det ser tufft ut ska du göra det ändå. Men det är viktigt att vara medveten om att det kan vara svårt att få en fast tjänst efter utbildningen, säger hon.

Enligt rapporten är det goda chanser att få jobb efter examen inom åtta av tio utbildningar men kravet nästan alla arbetsgivare ställer är att arbetstagaren minst har en gymnasieutbildning.

Yrken på högskolenivå där det råder störst brist på arbetskraft (minst konkurrens om jobben) om fem år

Civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning.

Förskollärare.

Grundutbildade sjuksköterskor.

Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning.

Läkare.

Lärare i yrkesämnen.

Mjukvaru- och systemutvecklare.

Röntgensjuksköterskor.

Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård.

Speciallärare och specialpedagoger.

Yrken inom övriga utbildningsnivåer där det råder störst brist på arbetskraft (minst konkurrens om jobben) om fem år:

Betongarbetare.

Byggnads- och ventilationsplåtslagare.

Installations- och serviceelektriker.

Kockar och kallskänkor.

Lastbilsförare.

Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer.

Murare.

Träarbetare och snickare.

Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende.

VVS-montörer.

Källa: KÄLLA: Arbetsförmedlingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro