ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Här är yrkena som kan försvinna

Anneli Wikström · 31 Jan 2011
Uppdaterad 11 Feb 2011
David Wätte är dockmakare – och har smygstartat med lärlingar och utbildar nu sin tredje elev i sitt dockmakeri.

David Wätte är dockmakare – och har smygstartat med lärlingar och utbildar nu sin tredje elev i sitt dockmakeri. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Dockmakare och stensättare. Två av många yrken som kan försvinna för att för få utövar dem.

Gamla hantverksyrken såsom båtbyggare och hovslagare är yrken som i dag inte är så populära och som riskerar att försvinna eftersom så få utövar dem. För att åtgärda detta har Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat statsbidrag så att fler kan utbilda sig inom hantverksyrkena.

En som tillhör den ovanliga skaran hantverkare är David Wätte.

Han är dockmakare och har i tio år tillverkat dockor till olika teater-, tv- och filmproduktioner. – När jag var liten ville jag bli skådis eller elektriker, så nu blev jag något där emellan. Jag tillverkar ju en del motorstyrda dockor, säger han.        

Han tycker att hans yrke är lite bortglömt samtidigt som han menar att det finns ett intresse för det.                                                  – Det är många som ringer och frågar hur man gör för att utbilda sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro