ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lista över särskilt utsatta områden kan göras hemlig

Anton Gustafsson · 3 Apr 2019
Uppdaterad 3 Apr 2019
Gottsunda i Uppsala är ett av de områden som finns med på polisens lista på särskilt utsatta områden.

Gottsunda i Uppsala är ett av de områden som finns med på polisens lista på särskilt utsatta områden. Foto: TT


Flera kommuner tycker att polisens lista över utsatta områden ställer till problem. Polisen öppnar nu för att listan inte ska göras offentlig.

klar

Artikellänk är kopierad

På listan finns i dag 23 särskilt utsatta områden, 38 utsatta områden och 6 riskområden. Men kommunerna där de här områdena finns tycker nu att listan bara är till besvär för dem, det rapporterar Dagens nyheter.

”Förödande”

Erik Pelling (S) sitter som kommunstyrelsens ordförande i Uppsala. Han ser stora problem med att området Gottsunda i Uppsala finns på listan.

– För oss var det förödande att hamna på den. I ett läge där vi behövde få hit investeringar och planerade för byggandet av nya bostadsrätter fick Gottsunda istället en kraftigt negativ stämpel, säger han till Dagens nyheter.

Även i Linköping finns ett område som är med på listan. Kommunalrådet Niklas Borg (M) tycker att Skäggetorp har farit illa av att benämnas som särskilt utsatt.

– Listan demoniserar bostadsområdet och skapar otrygghet i sig. Det handlar inte om att vi vill sopa samhällsproblem under mattan – vi vet precis vilka utmaningar som finns. Men gör man det jobb som krävs behöver man inte peka ut områden på nationella listor, säger han till Dagens nyheter.

Nästa lista kan bli hemlig

Enligt polisen är det ännu inte bestämt om en ny lista kommer att offentliggöras.

– Om en eventuell ny, samlad lägesbild kommer att bli offentlig är ännu inte bestämt, säger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare vid polisens nationella operativa avdelning, till Dagens nyheter.

pil
Polisens definition av utsatta områden

Särskilt utsatt område kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd ovilja att delta i rättsprocesser och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Utsatt område är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. De kriminellas inverkan beror dock mer på områdets sociala kontext än på deras utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

Riskområde kännetecknas av att det befinner sig i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område. Något eller några av de fastställda kriterierna saknas – men läget är oroväckande.

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro