ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Så dyr är bensinen i Sverige jämfört med andra länder

Jesper Lindqvist · 3 Maj 2019
Uppdaterad 3 Maj 2019
Sverige hamnar på elfte plats på listan över länder med högst bensinpris.

Sverige hamnar på elfte plats på listan över länder med högst bensinpris. Foto: Andreas Hillergren/TT


Trots chockhöjningen av bensinpriset i Sverige under 2019 är vi inte dyrast i världen. Där finns istället Zimbabwe, vars bensinpris höjdes med över 100 procent tidigare i år.

klar

Artikellänk är kopierad

På listan över bensinpriser i världens länder, som har sammanställts av Teknikens Värld, hittar man Sverige på en elfte plats, vilket placerar oss på samma nivå som våra nordiska grannländer samt Grekland och Italien.

Bensinpriset har under årets första månader skjutit rejält i höjden i Sverige, och sedan början av januari rör det sig om en höjning med 2,50 kronor/liter. På listan, som utgår från priser per den 22 april, ligger det svenska bensinpriset på 16,44 kr/liter, men bara sedan sammanställningen har priset börjat närma sig 17 kr/liter.

Gatustrider efter prishöjning

Vilka är då de länder som är dyrare än Sverige?

Utöver de europeiska länderna återfinns länder som Barbados, Monaco och Hongkong bland de sex dyraste länderna. Men inget land kommer i närheten av Zimbabwe, där priset sedan januari ligger på hutlösa 31,17 kr/liter.

Det var i början av året som landets president, Emmerson Mnangagwa, meddelade den chockartade höjningen på drygt 125 procent. Enligt BBC var presidentens mål att anpassa landets efterfråga efter den minskade importen av bensin.

Beskedet skapade dock raseri bland landets invånare och på många håll urartade protester i rena gatustrider med landets polis.

Fattigt land – billig bensin

Skillnaden mellan det dyraste och billigaste bensinpriset är enligt listan enorm. Men i likhet med Zimbabwe är landet i andra änden av listan inte heller känt för sitt sociala välmående.

Venezuela har länge levt på sin olja, och trots landets rådande kris har man lyckats hålla bensinpriset nere på superlåga 8 öre/liter. Inget annat land ligger på den låga prisnivån.

Bortsett från Venezuela hittar man de lägsta bensinpriserna i ett flertal gamla Sovjetstater samt i länder i Nordafrika och Mellanöstern. Det rör sig bland annat om Iran, Kuwait, Sudan, Algeriet, Turkmenistan och Kazakstan.

pil
Bensinpriser –Toppen och botten

Sammanlagt jämförs bensinpriser i 163 av världens länder. Siffrorna skrivs i kronor/liter.

Billigast

Dyrast

Källa: Källa: Globalpetrolprices.com

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro