ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Så övervakad är din t-bana

Philip Ottosson · 6 Okt 2015
Uppdaterad 6 Okt 2015
Övervaknings-kamerorna i tunnelbanan är jätteviktiga för polisen enligt Jesper Pettersson från Trafikförvaltningen. 

Övervaknings-kamerorna i tunnelbanan är jätteviktiga för polisen enligt Jesper Pettersson från Trafikförvaltningen.  Foto: Fredrik Sandberg/TT och SL


Tusentals kameror övervakar oss i Stockholms tunnelbanor, Metro har tagit reda på var kamerorna finns och hur de påverkar säkerheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Se hela listan länst ner i artikeln. 

Enligt siffror från Stockholms Lokaltrafik håller 12 500 kameror koll på dig när du åker med Stockholms bussar, 3 400 kameror övervakar dig på tunnelbanestationen och 1 100 följer dig på pendeltågsstationerna. Men gör kamerorna oss säkrare?

Jesper Pettersson är pressansvarig på Trafikförvaltningen i Stockholm:

– Kamerorna har en jättestor nytta för polisen när man ska klara upp brott. Forskning visar att de har en förebyggande effekt. Alltså att folk tänker sig för både en och två gånger innan man begår brott om man vet att det kan hamna på film, säger Jesper Pettersson.

► LÄS MER: Här är din nya tunnelbana

Forskningen som han hänvisar till kommer från Stockholms Universitet, och enligt den har brottsligheten i tunnelbanorna minskat tack vare kamerornas vakande närvaro.

När det gäller stationerna i Stockholms innerstad har brotten minskat från 11 brott per station i månaden till 8 brott per station i månaden, det är en minskning med cirka 25 procent, och det är framförallt rån och fickstölder som har minskat. Däremot har våldsbrott och narkotikabrott inte minskat, och i tunnelbanorna kring Stockholms förorter har kamerorna ingen större brottsförebyggande effekt alls.

De stationer som har flest kameror är T-centralen, Fridhemsplan, Slussen och Liljeholmen. De stationer som har lägst antal kameror är: Sandborg, Blåsut och Tallkrogen. 

► LÄS MER: Så tar polisen hjälp av SL:s kameror

– Antalet kameror beror på hur många påstigande som stationen har, större stationer så som T-centralen är väldigt trafikerad och mycket folk vistas där under kvällar och nätter, det i sig är en riskfaktor när det gäller brottslighet, säger Pettersson.

Men om det blir fler eller färre kameror i framtiden är svårt att avgöra:

– För vår del har vi bara positiva erfarenheter från kamerorna men det finns många som vill ha färre på grund av den personliga integriteten, så det är svårt att avgöra i nuläget åt vilket håll det kommer att gå, säger Pettersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Philip Ottosson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro