ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Sju historiska händelser i EU

Valerie Kaspersen · 17 Maj 2019
Uppdaterad 17 Maj 2019
Plastförbud, Brexit och Euron – här är några händelser i EU vi minns.

Plastförbud, Brexit och Euron – här är några händelser i EU vi minns. Foto: Pexels/ TT


Europeiska unionen upprättades 1 november 1993. Mycket har hänt sedan dess. Metro listar sju historiska händelser.

klar

Artikellänk är kopierad

Euron

2002, efter 40 års förberedelser, infördes den gemensamma valutan euro i tolv medlemsländer, vilket är det mest omfattande valutabytet i historien. I dag använder 19 av 28 medlemsländer valutan.

I Sverige folkomröstade man om införandet av euron 14 september 2003. 55,91 procent röstade nej, 42,02 ja och 2,07 röstade blankt. Det blev alltså ingen euro i Sverige. Frågan dyker dock upp med jämna mellanrum och har varit en vattendelare bland väljarna.

Piratpartiets uppgång och fall

I Europaparlamentsvalet 2009 blir det nybildade Piratpartiet en av valets tre stora vinnare. Med 7,13 procent av rösterna kammade partiet hem sitt första mandat. Partiet fick ytterligare ett mandat 2011 efter att ett tillägg om att utöka Europaparlamentets mandat godkänts.

Succéhistorien blev dock kortlivad. 2014 fick Piratpartiet endast 2,2 procent av rösterna och åkte därmed ut ur Europaparlamentet. Men, det svenska partiet inspirerade till att fler piratpartier startades upp runt om i världen. Bland annat i Tyskland, Kanada, Luxemburg och Spanien.

Grekland och eurokrisen

I kölvattnet av finanskrisen under 2007 och 2008 framkom det att Grekland dolt sin växande statsskuld genom att inte redovisa sina ekonomiska statistiska uppgifter på ett korrekt sätt.

Krisen satte eurosamarbetet i gungning och ledde till att landet fick driva igenom en rad åtstramningar, såsom höjd pensionsålder, höjda skatter och sänkta löner och bidrag för att få tillhandahålla så kallade ”nödlån” från EU. Totalt har fem åtstramningspaket genomförts sedan 2010. Samtliga har följts av massiva protester.

Nobels fredspris

2012 utsågs EU till vinnare av Nobels fredspris med motiveringen att EU med sitt arbete under sex årtionden bidragit till ”fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter”.

Priset var omdebatterat. Bland kritikerna hörde människorättskommissionären Thomas Hammarberg och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Hammarberg menade att EU varit passiva gällande de rådande konflikterna i Mellanöstern. Sjöstedt (V) kritiserade priset på sin blogg där han skrev att ”Det känns som den mest omotiverade utnämningen sedan Henry Kissinger fick priset 1973.”.

Flyktingkrisen

Den treåriga pojken Alan Kurdi spolas upp på stranden i Turkiet och blir ansiktet för flyktingkrisen 2015. Samma år flyr över en miljon människor från Mellanöstern, Afrika, Sydasien och västra Balkan till Europa. Många dör under resan. Krisen visar även brister i EU:s asylsystem.

Man genomför bland annat en omfattande reform av Dublinförordningen och stärker gränskontrollerna för att få bukt med krisen.

Brexit

Storbritannien har varit medlem i EU sedan 1 januari 1973. Den 23 juni 2016 folkomröstade britterna om utträde. Frågan hade då länge varit hett omdebatterad. Dagen därpå står det klart. Storbritannien ska lämna EU.

Processen har varit lång och bråkig och är ännu inte avklarad. Storbritannien och EU har inte kunnat enas om ett avtal. Storbritannien har nu fram till 31 oktober på sig att hitta en tänkbar lösning på situationen.

Förbudet av plast

Från och med 2021 förbjuds engångsplast i EU. Ambitionen är att minska nedskräpningen och miljöförstöringen. Efter omröstningen sade ledamoten Frédérique Ries i ett pressmeddelande att lagstiftningen kommer att minska kostanden för miljöförstöring med 22 miljarder euro.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro