ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lista: De är Sveriges fem viktigaste spelare i EM

Filip Häggberg · 30 Nov 2018
Uppdaterad 30 Nov 2018
Jamina Roberts, Johanna Bundsen och (framför allt) Isabelle Gulldén blir vitala i Sveriges jakt på medaljer.

Jamina Roberts, Johanna Bundsen och (framför allt) Isabelle Gulldén blir vitala i Sveriges jakt på medaljer. Foto: Getty Images


I kväll smäller det – Sverige spelar premiär i handbolls-EM mot Danmark. Metro rankar vilka spelare som blir viktigast om Blågult ska gå långt i mästerskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Isabelle Gulldén, mittnia

Frågan är om någon spelare är lika viktig för sitt lag. Mittnian har själv sagt att hon kommer spela EM med smärtor efter fotskadan – det är inte bra för svensk del. Utan en frisk Gulldén hade Sverige inte tagit sig till VM-semifinal i fjol och det hade inte blivit medalj varken i EM 2010 eller 2014. Vi får hoppas att adrenalinet sprutar hos ”Bella”, för med henne i slag är Sverige en medaljkandidat. Annars? Ett ganska medelmåttigt landslag.

2. Johanna Bundsen, målvakt

Sverige förlorade i båda genrepen mot Montenegro, men fick ett positivt besked. Johanna Bundsen kunde stå i mål en halvlek utan några synliga besvär av sin hjärnskakning. Det börjar bli en klyscha – men det stämmer fortfarande – att utan en målvakt som tar ungefär var tredje skott är det svårt att vinna handbollsmatcher. Bundsen har en högre högstanivå än konkurrenten Idéhn och kommer vara förstavalet om hon är frisk.

Sabina Jacobsen.
Sabina Jacobsen.

3. Sabina Jacobsen, försvarsspelare

Med en Gulldén som styr framåt, en Bundsen som stänger igen i målet och en Sabina Jacobsen som leder det svenska försvaret är mycket vunnet. Även Jacobsen har haft problem under hösten, men kan nu spela fullt efter en knäoperation i september. Tillsammans med Anna Lagerquist var Jacobsen en av VM:s bästa försvarsspelare förra året. Kommer de upp i samma nivå nu blir Sverige ett fruktat lag.

4. Nathalie Hagman, högernio

Förbundskapten Signell är tydlig: Hagman är en niometersspelare i landslaget. I VM förra året spelade hon samtliga matcher som högernia förutom en, då hon var ute på kanten. Ändå togs Hagman ut i världslaget – som kantspelare. På vilken position hon än spelar får Sverige en genväg till semifinal om hon får i gång sitt notoriska målskytte. Att spela med Hanna Blomstrand som högernia med Hagman utanför sig är en kittlande tanke.

Nathalie Hagman.
Nathalie Hagman.

5. Jamina Roberts, vänsternio

Det såg länge ut som att Sverige skulle åka till Frankrike med samma trio som i fjol på vänsternio: Allsidiga Jenny Alm, genombrottsstarka Jamina Roberts och storskytten Johanna Westberg. Men den sistnämnda lämnade återbud av privata skäl och har ersatts av oprövade Mikaela Mässing från Höör. Vad betyder det? Att Jamina Roberts får ta ett ännu större ansvar offensivt. Det ser hon ut att vara redo att ta.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro