ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lista: De kan bli årets MVP i NFL

Niclas Crammer · 2 Nov 2017
Uppdaterad 2 Nov 2017
Tom Brady är ett av många prominenta namn på Niclas Crammers lista.

Tom Brady är ett av många prominenta namn på Niclas Crammers lista. Foto: AP Photo


Varje år kröner NFL en MVP (most valuable player) för respektive spelarposition – samt en liga-MVP. Och det är så här års som spekulationerna sätter igång i amerikansk media om vem som förtjänar en nominering. Vi vill vara inte sämre – här är de största stjärnskotten och därmed Metros MVP-kandidater.

klar

Artikellänk är kopierad

Carson Wentz (QB, Philadelphia)

Jag ägnade min krönika åt denna ”wunderkind” – mitt val till årets MVP.

DeShaun Watson (QB, Houston)

Watson är tveklöst en kandidat för ligans MVP. Nykomlingen har väckt den sovande björnen och nästan helt själv skapat ett explosivt anfall i Houston. Detta i ett lag med primärt fokus på springspel och försvar.

Watson har överpresterat något kolossalt med underhållande sprintar och otroliga långbollar. Han har kastat 19 TD-passningar på sju matcher, vilket är bäst i ligan. Åtta interceptions är lite för många men han har också fler passförsök än de flesta andra QB:s.

Han leder ett Houston-anfall som har presterat 39 poäng per match de senaste fem matcherna, ett otroligt högt snitt som leder till vinnande resultat i längden.

Watson är förutom MVP-kandidat också en storfavorit till titeln Årets rookie.

Alex Smith (QB, Kansas City)

Smith har aldrig fått den respekt och elitstatus han förtjänar. Han ersattes av Colin Kaepernick i San Francisco trots ett 6–2 resultat och trejdades sedan omedelbart till Kansas City, som länge fokuserat på springspel och gediget försvar, före en explosiv attack.

Men Alex hade en utmärkt säsong 2016 och har blommat ut 2017 och är hittills en av ligans bästa QB:s. Han har 2 181 yards och 16 touchdownpassningar och, viktigast av allt, noll interceptions på åtta matcher. Ligans enda QB utan interceptions efter en halv säsong spelad. Imponerande disciplin och visa, luttrade spelval tycks vara Smiths styrkor. Alex Smith är därför en solklar kandidat för ligans MVP 2017.

Tom Brady (QB, New England)

Det är sällan vi kan ha en seriös debatt runt MVP-kandidater utan att Tom Bradys namn kommer upp. 40-åringen tycks vara immun mot åldrandet och leder återigen ligan i passade yards med 2 541. Nästan 500 yards bättre än tvåan, Carson Wentz. Brady har kastat 16 TD:s vilket bara Wentz och Watson kan toppa med 19 vardera. Bradys två interceptions visar också på hans skickliga disciplin och luttrade spelval när han kastar bollen.

Antonio Brown (WR, Pittsburgh)

Brown var haussad som den spelare som kunde konkurrera med Odell Beckham Jr. för titeln som ligans bästa wide receiver. När Beckhams säsong slutade i en bruten fot för två veckor sedan så var det inte längre någon tvivel.

Antonio har fångat 57 passningar (bäst i ligan) för 835 yards (också bäst i ligan) och fångat 3 TD:s på åtta matcher.

Brown har varit Big Ben Roethlisbergers bästa hemliga vapen hittills och borde stå högt på QB:ns julklappslista.

Pittsburgh dominerar nu sin division med sex segrar och två förluster och seglar mot ännu ett slutspel – mycket tack vare Antonio Browns storspel.

Kareem Hunt (RB, Kansas City)

763 yards är bäst i ligan på åtta matcher trots att han burit bollen nästan 50 gånger färre än LeVeon Bell (146). Detta innebär ett bättre snitt per carry (5,2 yards) än någon annan running back.

Men viktigast av allt är vad Kareem Hunt har betytt för Kansas anfall. Han har tagit all press från QB Alex Smiths axlar och varit den ledande faktorn till varför laget för närvarande dominerar den västra AFC divisionen med ett 6–2-resultat och har ett av ligans bästa anfall. Vinner Kareem Hunt inte priset för liga-MVP så är han definitivt en storfavorit för årets rookie.

LeVeon Bell (RB, Pittsburgh)

Bell är en otrolig arbetshäst åt Pittsburghs anfall. Han har redan burit bollen 194 gånger på åtta matcher. Det är mer än 24 gånger per match, mer än någon annan RB, och nästan 50 fler försök än Kareem Hunt och Todd Gurley II hittills. Därför är det heller ingen större chock att han har producerat näst bästa 760 yards och 5 TD:s.

Men, förutom statistiken, är Bells roll ovärderlig eftersom det skapar nödvändigt andrum för QB ”Big Ben” och saktar ner motståndarnas blitzar och rush-attacker på pass-spelen, då de istället tvingas respektera Pittsburghs effektiva markspel. Det är varje QB:s dröm att ha en sådan running back, och en extremt underskattad roll i fotboll.

Todd Gurley II (RB, LA Rams)

Todd Gurley II har sprungit 145 gånger för 627 yards och tre TD:s på sju matcher. Detta har givit LA Rams ett multidimensionellt anfall vilket inte går att sätta en prislapp på. Hans siffror är något lägre än Kareem Hunts och LeVeon Bells, men Gurleys roll är också något annorlunda i ett lag som fortfarande primärt fokuserar på explosivt pass-spel. Gurleys prestanda har dock hjälpt nykomlingen QB Jared Goff att överprestera och laget är därför en av ligans största överraskningar med sitt divisionsledande 5–2-resultat.

Leonard Fournette (RB, Jacksonville)

Fournette har oväntat gett Jacksonville ett respektabelt markspel. Han har sprungit 596 yards på endast 130 försök (cirka 18 springspel per match). Styrkan här är dock hans snitt på nästan fem yards per carry. Detta betyder många kritiska first downs. Han har också producerat 6 TD:s på springspel i sju matcher vilket är flest bland ligans RB:s.

Med Jaguars överraskande explosiva försvar och en ung lovande QB i Blake Bortles så bådar det gott för Jacksonvilles framtid.

Micah Hyde (S, Buffalo)

Safety-rollen är lite som målvaktens och liberons roll i fotboll. Det handlar om att speja och spionera på quarterbacken och försöka läsa av var hans passningar kommer att hamna. Det är en extremt intuitiv och självlärd spelarposition som kan svänga momentum 180 grader i en match när det görs rätt.

Ingen har varit vassare i den rollen än Buffalos Micah Hyde. Han leder alla safeties med otroliga sex interceptions på sju matcher. Två av dessa interceptions kom i en kritisk bortamatch mot Atlanta och hjälpte Buffalo till en 23–17 seger.

Safeties vinner sällan MVP-titlar, men Hyde är våran välförtjänta joker.

Calais Campbell (DE, Jacksonville)

Ingen MVP-lista är komplett utan en sack-specialist (pass rusher). Och Calais Campbell är vår favorit. Mertro skrev om honom tidigare i en artikel om ligans just bästa sack-specialister.

Campbell har redan producerat tio sacks och om han kan hålla snittet hittills så kommer han att hota Michael Strahans sack-rekord på 22,5 sacks på en säsong.

Calais leder det mest underhållande och överraskande försvaret i ligan – “Sacksonville Jaguars.” Laget har redan presterat hela 10 sacks i två matcher och Campbell tycks alltid vara med i spetsen. Jaguars har totalt sänkt 33 QB:s på sju matcher vilket snittar att nå 75. I sådana fall slår de NFL-rekordet på 72 sacks som sattes av Chicago Bears, 1984.

klar

Artikellänk är kopierad

Niclas Crammer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro