ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Här är årets värsta matbluffar – produkterna innehåller inte det du tror

David Peterson · 17 Jan 2018
Uppdaterad 17 Jan 2018
Här är de fem finalisterna i Årets matbluff.

Här är de fem finalisterna i Årets matbluff. Foto: TT


Ekologisk citronpeppar utan citron och guacamole som bara innehåller 0,7 procent avokadopulver. Det är två av fem finalister i årets upplaga av tävlingen Årets matbluff.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets matbluff arrangerades för första gången 2016 av konsumentföreningen Äkta vara. Sedan dess har tävlingen växt och i år har rekordmånga produkter nominerats. Av de totalt 65 produkterna återstår nu bara fem varor som gör upp om antipriset.

– Det är ett bra startfält. Jag tycker att allihopa är värda att vinna, säger Björn Bernhardson, Äkta varas verksamhetsledare och jurymedlem.

Målet med tävlingen är att fler ska ställa sig kritiskt till produktbeskrivningar.

– Vi hoppas att det kan göra att fler vänder på förpackningen och upptäcker en bluff. Det är ju faktiskt så att sanningen finns på produkternas baksida, säger Björn Bernhardson.

En lång innehållsförteckning signalerar att något är lite skumt, enligt Björn Bernhardson.

– Då ska man vara skeptiskt. Det är klart om det är en gryta kan den vara väldigt lång men är det citronpeppar och en lång innehållsförteckning kanske man ska välja en annan, säger han.

Här finalisterna till Årets matbluff 2017 och juryns motivering:

1. Polarica Wild Food Kronhjortskav

Tillverkarens namn till trots kommer köttet i denna skav varken från vilda djur eller från polartrakterna. Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.

2. Kockens ekologisk citronpeppar

Den innehåller inte citron, den smakar inte citron och den ska inte användas för att krydda citroner. Trots det heter produkten citronpeppar. Ekologisk dessutom. Den syrliga smaken kommer istället helt från tillsatsen citronsyra (E330), som namnet till trots inte kommer från citron. Enligt Äkta varas granskning av innehållet i konkurrenternas produkter, samt Kockens egna ”oekologiska” variant, visar att de alla innehåller ingredienser som citronskal, torkad citronjuice eller citronarom.

3. Banderos Dip sauce guacamole style

Guacamole står det stort på förpackningen, men den här produkten är mycket långt ifrån vad denna avokadobaserade röra brukar innehålla. Visserligen står det ”style”, med betydligt mindre text under ordet, men man borde ändå kunna förvänta sig mer än ynka 0,7 procent avokadopulver i denna produkt. Största ingrediensen i denna dipp är istället vatten. Och den gröna färgen kommer förstås från färgämnen.

4. Ica Basic Citron

Flaskan ser ut som en citron, den enda beteckningen på den är citron, men den som vänder på pappersbladet får se att den trots detta bara innehåller 10 procent citronjuice. Resten är vatten, konserveringsmedel samt ren citronsyra, som man har använt för att göra den lika sur som riktig citronjuice. För konsumenten är det svårt att skilja denna produkt från övriga på hyllan, som enligt en granskning som Äkta vara har gjort alla innehåller ren juice, ibland med tillsats av konserveringsmedel.

5. Kiviks musteri Smultron bärdryck

På förpackningen står det stort ”smultron” samt ”smultrondryck”. Det är också, utöver ett par nyckelpigor, bara dessa exklusiva bär som är avbildade på den. I själva verket är det dock betydligt mer av såväl billigare jordgubbar som fläderbär i drycken. Endast en halv procent av innehållet är smultronjuice, vilket förstås är långt ifrån tillräckligt för att ge någon nämnvärd smultronsmak. Den kommer istället från syntetiskt framställt aromämne.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro