ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Här är NFL-skandalerna du kanske inte kände till

Niclas Crammer · 28 Sep 2017
Uppdaterad 28 Sep 2017
Janet Jackson under ett Superbowl-framträdande – och Tom Brady med en fotboll som kanske inte har rätt lufttryck.

Janet Jackson under ett Superbowl-framträdande – och Tom Brady med en fotboll som kanske inte har rätt lufttryck. Foto: AP


NFL är en konservativ organisation som starkt ogillar skandaler (den kallas ibland no fun league”). Men i liga-garderoben dallrar tätt med skelett och skandaler och obehagliga hemligheter kommer löpande till ytan. Du känner förstås till O.J. Simpsons rättegång om dubbelmord på 90-talet och kanske Lawrence Taylors smak för minderåriga prostituerade? Här är fem historier du kanske inte kände till?

klar

Artikellänk är kopierad

COLIN KAEPERNICK – PATRIOTISM VS. RASISM

Ett högaktuellt ämne igen, efter Trumps påhopp på NFL-spelare som följt Colin Kaepernicks exempel. Men de senaste dagarnas stöd för att gå ned på knä under nationalsången i protest mot rasism har ingen lång historia. När Kaepernicks gjorde det första gången 2016 fick den amerikanska fotbollspubliken totalt spader och NFL-ägare hakade snabbt på. Många anser att Kaepernick, som har donerat mer än en miljon av sina egna dollar till kampen mot rasism i USA, har lidit nog och förtjänar en andra chans. Men detta till trots så förblir Kaepernick i skrivande stund fortfarande arbetslös.

AARON HERNANDEZ – LEJD MORD

Hernandez talang som tight end var odiskutabla. Men trots ett lukrativt NFL-kontrakt med mästarlaget New England Patriots (en klubb som tycks dyka upp i ett flertal skandaler) kunde han inte skaka av sig sin tuffa uppväxt i Boston. Hernandez åtalades och dömdes för ett mord på vad som kallats en “informatör.” Men det som verkligen fällde bommen över Hernandez framtid var hans åtal för medverkan i ett dubbelmord. Något som ledde till en livstidsdom. Istället för en lukrativ mångmiljonkarriär skulle därför Hernandez ruttna i finkan till pensionärsålder. Hernandez hann dock hänga sig i sin cell direkt efter domslutet.

PATRIOTS – SPYGATE

New England Patriots avslöjades ha “olagligt” filmat New York Jets försvarssignaler under en match 2007. Detta bröt diverse ligaregler och kostade coach Bill Belichick en halv miljon dollar i böter. Patriots fick punga upp ytterligare en kvarts miljon dollar i böter plus att de förlorade ett val i första runden i följande års draft. En dyr läxa på att fusk sällan lönar sig. Eller gjorde det de? Patriots gick nämligen obesegrade 18-0 fram till Superbowlen senare samma år, innan NY Giants skipade moralisk rättvisa med en seger.

PATRIOTS – DEFLATEGATE

Men, ovan skandal till trots, så slog New England “Cheatriots” till igen bara ett par år senare. Efter att Patriots massakrerat Indianapolis Colts 38-9 i en slutspelsmatch i januari 2015 så uppdagades det att New Englands coachstab använt bollar med lägre lufttryck än vad som krävs i NFL-reglerna. Detta kunde dock aldrig till 100 procent styrkas men kostade ändå klubben en miljon dollar i böter. Två framtida draftval drogs också av. QB Tom Brady, som antogs vara delaktig, stängdes också av i fyra matcher. Ett beslut han överklagade.

MICHAEL VICK – HUNDFAJTER

En av de mest bisarra skandaler som någonsin drabbat NFL är Vicks hundkampsport. Han åtalades och dömdes för att ha lett en hundfajting-organisation med vadslagning och för att ha torterat och dödat hundar. Detta ledde till att Atlanta Falcons ägare sparkade Vick och distanserade klubben från honom på alla sätt och vis. Vick satt av ett två år långt fängelse straff och återvände sedan till NFL i diverse backup roller, men lyckades aldrig återfå tidigare spelarform och framgångar. Till slut sinade även dessa jobberbjudanden.

RYAN LEAF – QB KNARKAREN

Han skulle bli San Diegos framtida quarterback-stjärna och valdes som nummer två (efter legendaren Peyton Manning) i den första ronden av 1998 års draft. Men hans lovande karriär gick inte som den skulle. Tidiga skador presenterade Leaf för diverse smärtstillande piller och när han väl var läkt så var han också beroende. Hans NFL-karriär varade knappt tre år innan allt spårade ut. Han nådde sitt lågvattenmärke när han arresterades för att ha stulit piller från vänners hus vilket slutade i att han dömdes till tre års fängelse. Fängelsetiden förändrade dock Leaf som idag är nykter och en förespråkare för sunt leverne och är anlitad av NFL för att turnera landets skolor och varna dagens ungdomar mot att fastna i samma fälla. Allmänt dubbad som “det sämsta draftvalet någonsin” – en titel och ett öknamn som han ironiskt men stolt försvarar idag.

SAINTS – BOUNTYGATE

New Orleans Saints coacher och spelare anklagades för att ha utlovat och belönat pengapriser till spelare som knockar ut eller skadar motspelare. Detta skedde kontinuerligt mellan 2009 och 2011 då huvudjägar-skandalen läcktes till pressen. Detta kom olägligt för NFL som liga som länge varit under attack för sitt bristande fokus på spelares säkerhet. Straffen blev därför också rejält stränga. Både huvudcoachen Sean Payton och defensive koordinatorn Gregg Williams stängdes av i en hel säsong utan betalning. Klubben åkte dessutom på böter i miljonbelopp i dollar och blev även fråntagna dyrbara draftval kommande säsonger.

Dessa huvudjägare anses också vara ansvariga för att ha skadat QB-legendaren Brett Favre (då spelande för Minnesota Vikings) så allvarligt att han aldrig återvände till fotbollen igen efter 243 raka starter.

RAY CARRUTH – LEJD MORD

Wide Receiver Ray Carruth var en av Carolina Panthers mest lovande framtida stjärnskott då han draftades på 90-talet. Men en ondskefull plott att leja mördare för att döda hans då gravida fru, spårade snabbt ur hans framtid i NFL. Frun avrättades vid ett trafikljus av gängmedlemmar och det framkom snart att Carruth hade lejt dessa dem. Carruth fälldes för brottet och har suttit i finkan sedan dess. Han skall släppas fri i 2018, då 44 år gammal.

JANET JACKSON & JUSTIN TIMBERLAKE – WARDROBE MALFUNCTION

I kategorien “mer lättsamma NFL-skandaler” finner vi halvtidsshowen under Superbowl 38 mellan Patriots och Panthers. Justin Timberlake och Janet Jackson sjöng en duett och då låten slutade slet Timberlake av en bit av Janets läderjacka vilket  exponerade Janets bröst i en halv sekund på  internationell tv. Hela världen garvade förstås, men i det konservativa USA – och ännu konservativare NFL – så var skandalen förstås ett skamlöst och oförlåtligt faktum.

klar

Artikellänk är kopierad

Niclas Crammer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro