ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lista: Här är teknikprylarna vi minns

Valerie Kaspersen · 18 Jan 2018
Uppdaterad 18 Jan 2018
VCR, tetris och Xbox är bara några av prylarna från CES som letade sig in i våra vardagsrum.

VCR, tetris och Xbox är bara några av prylarna från CES som letade sig in i våra vardagsrum. Foto: IBL/ Wikimedia commons


Nyligen hölls den årliga Consumer electronics show i Las Vegas. Mässan hade premiär 1976 och har sedan dess visat upp några oförglömliga tekniska under.

klar

Artikellänk är kopierad

1970: VCRVideobandspelaren visades upp 1970 och blev snabbt en ny familjemedlem. De första kommersiella videobandspelarna dök upp redan i slutet av 50-talet, men det var efter sin debut på CES som den blev riktigt populär.

1974: LD-spelarenLaserdiskspelaren dök upp 1974 och var det första kommersiella optiska lagringsmediet för film. Skivorna var oftast lika stora som LP-skivor. LD kunde dock inte konkurrera med VHS, som var betydligt billigare.

LÄS MER
Samsung ska producera vikbara smartphones

1975: Atari och PongDet var 1975 som Atari introducerade Pong-konsolen som skulle revolutionera spelvärlden. Det var inte förrän 1979 som den visades upp under CES och blev en favorit i hemmet.

1981: Videokamera/ cd-spelareDe äldsta videokamerorna kom redan 1920, men 1981 kom det kompakta formatet till folket. Åtta år senare blev videokameran även årets julklapp. Samma år visades cd-spelaren upp. Skivan var mycket mindre och billigare än föregångaren LP. Även cd-spelaren blev årets julklapp, dock betydligt senare, 1991.

LÄS MER
Test: Oneplus 5T och Huawei Mate 10 Pro utmanar Iphone X i vinter

1982: Commodore 64En hemdator som tillverkades av Commodore mellan 1982 – 1994. Den hade sin premiär på CES 1982. Andra konkurrenter under tiden var bland annat Atari 800 och Apple II.

1985: NESEfter att tv-spelsvärlden upplevt en krasch mellan 1983 – 1985 så kom japanska Nintendo med konsolen NES och i princip räddade spelvärlden. Under CES 1985 visade Nintendo upp sitt mästerverk.

1988: TetrisTV-spelen fick, efter lanseringen av NES, ett uppsving. Det klassiska spelet Tetris skapades av Alekséj Leonídovitj Pázjitnov och visades upp under CES 1988. Rättigheterna till spelkonsolversioner såldes senare till Nintendo.

1991: Philips, Sony och Nintendo i triangeldramaUnder CES 1991 visade Philips upp CD-i, en ny spelkonsol. Från början var detta ett samarbete med Nintendo, men det arbetet var allt annat än harmoniskt. Nintendo hade i samma veva ett samarbete med Sony. De båda jobbade på det som tillslut skulle bli Playstation. Det var Sony som avslöjade samarbetet, men redan dagen efter berättade Nintendo att de jobbade tillsammans med rivalen Philips. Kort sagt, ett mycket intressant år som slutade med att Sony själva lanserade Playstation och Philips konkurrerande konsol CD-i fick ett svalt bemötande av allmänheten.

1996: DVDVHS hade knappt någon konkurrent sen lanseringen 1976. Men 1996 kom DVD till CES. Produkten fasade snabbt ut sin föregångare. 1999 blev DVD-spelaren utsedd till årets julklapp.

1998: HDTV1998 visades HDTV upp under CES. Den betydligt högre upplösningen gjorde det möjligt för tv-kanaler att sända sina program i HD (high definition).

2001: XboxNintendo och Sony hade länge ett hårt grepp om konsolsfären. Microsoft lanserade Xbox 2001. Det som skiljde konsolen från andra var att den hade en nätverksport, så spelare kunde kunde koppla upp sig till Xbox live och spela med varandra. Nätverksporten och exklusiva spel, så som Halo, gjorde den nya konkurrenten till ett hot. Problemet var att den från början såldes till ett väldigt högt pris, vilket Microsoft senare justerade.

2004: Blu-ray discUnder 2004 lanserades blu-ray på CES. DVD-spelaren fasade ut VHS-spelaren och nu var det dags för blu-ray att ta platsen i folks vardagsrum.

Källa: CES, Engadget

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro