ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Länderna där invånarna betalar mest skatt

Jesper Lindqvist · 17 Apr 2019
Uppdaterad 17 Apr 2019
Högst skattetryck har man enligt OECD i Belgien och Frankrike.

Högst skattetryck har man enligt OECD i Belgien och Frankrike. Foto: Claudio Bresciani/TT


I OECD:s nya rapport "Taxing wages" jämförs det genomsnittliga skattetrycket i medlemsländerna. Sverige hamnar på en sjätteplats – men två andra europeiska länder är i en klass för sig.

klar

Artikellänk är kopierad

OECD:s nya rapport ”Taxing wages” – beskattning av löner – listar organisationens 36 medlemsländer efter hur stort det genomsnittliga skattetrycket är i respektive land. Man delar även in skattetrycket i direkt inkomstskatt och sociala avgifter.

I undersökningen hamnar Sverige på plats nummer 20, med en genomsnittlig inkomstskatt på 25,2 procent där 18,2 procent utgör direkt inkomstskatt och sju procent utgör sociala avgifter.

Sverige hamnar alltså i mitten av tabellen, och är en bra bit bakom länderna med högst skattetryck.

Europeiska länder i topp

Toppar listan gör nämligen Belgien och Tyskland, där OECD beräknar att det totala skattetrycket landar på strax under 40 procent.

En majoritet av organisationens medlemsländer är europeiska, och det är också dessa som toppar 2018 års ”skattelista”. Det icke-europeiska land som hamnar högst upp på listan är Australien, med en genomsnittlig inkomstskatt på strax under 25 procent.

Som lägst är skattetrycket i Chile, som också är organisationens enda sydamerikanska medlemsland. Där ligger skattetrycket på blygsamma sju procent.

Tidningen Forbes listade på twitter ett par av medlemsländerna:

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro