ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lista: Myter och sanningar om allergier

Anton Säll · 16 Apr 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016
Nej, rawfood kan inte bota din pollenallergi.

Nej, rawfood kan inte bota din pollenallergi. Foto: TT


Tror du också att rawfood kan bota allergier? Skärp dig och läs det här.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många myter om vad som orsakar allergier. Metro har gått igenom vad som gäller och vad som är direkt felaktigt.

GLUTEN

Det här är sant: Det finns folk som har stora problem med celiaki, det som i folkmun kallas för glutenintolerans. Enligt en svensk studie var 2-3 procent av tolvåringarna som screenades har sjukdomen.

Det här är falskt: Att massor av människor blir sjuka av att äta mat med mjöl. Forskning har inte visat att så är fallet, skriver läkaren Anneli Ivarsson på SvD.

Det här är sant: Personer som har celiaki har stora problem. Deras enda alternativ just nu är att utesluta kost som innehåller gluten.

Det här är falskt: Att det finns någon påvisad effekt som säger att glutenfri mat är hälsosamt. Däremot är det möjligt att käka hälsosamt utan att äta gluten, så länge man vet vad man gör.

►LÄS MER: Så vet du om du är förkyld eller allergisk

POLLENALLERGI 

Det här är sant: Antalet personer med pollenallergi har ökat de senaste 20 åren, enligt Vårdguiden. Varför det blir så är inte helt klarlagt.

Det här är falskt: Att du blir frisk från pollenallergi av att äta raw food, vilket vissa menar. Det finns inga studier som visar på att det skulle ligga till så.

Det här är sant: Att det varmare klimatet leder till större problem av den enkla anledningen att pollensäsongen blir längre. Men det är antagligen inte orsaken till att fler har pollenallergi idag – i det kallare norra Sverige är nämligen andelen pollenallergiker högre än längre söderut.

Det här är falskt: Att fet mat eller sojaprodukter gör dig mindre benägen att bli pollenallergisk. Det finns inget som tyder på det, menar Bengt Björksten, professor emeritus i allergipretention vid Karolinska institutet.

►LÄS MER: Laktosfri samma som vanlig fil

LAKTOSINTOLERANS

Det här är sant: Att 4-10 procent av svenskarna lider av laktosintolerans. Siffrorna kommer från Livsmedelsverket.

Det här är falskt: Du måste inte skippa precis all mjölk bara för att du är laktosintolerant. De allra flesta personer som har problemet kan dricka åtminstone en deciliter mjölk dagligen utan att uppleva några problem.

Det här är sant: Att invånare i andra länder är intoleranta i mycket högre grad än i Sverige. I Finland är 15-20 procent laktosintoleranta medan i princip alla i Sydamerika och Afrika har problem med laktos.

Det här är falskt: Att mjölkproteinallergi och laktosintolerans är samma sak. Om man är allergisk på riktigt kan man med lite otur till och med dö. Oftast är det barn som är allergiska, men det växer bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro