ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lista: Sex framgångar som satt Sverige på ridsportkartan

Filip Joelsson · 6 Nov 2018
Uppdaterad 7 Nov 2018
Sara Algotsson Ostholt, Peder Fredricson och Petrus Kastenman har alla tre tagit medaljer vid OS, och hjälpt till att sätta Sverige på ridsportkartan.

Sara Algotsson Ostholt, Peder Fredricson och Petrus Kastenman har alla tre tagit medaljer vid OS, och hjälpt till att sätta Sverige på ridsportkartan. Foto: IBL


Om lite drygt tre veckor intar världens bästa tävlingsryttare Friends Arena under Sweden International Horse Show. Metro värmer upp inför folkfesten och ger en tillbakablick på sex händelser som hjälpt till att sätta Sverige på ridsportkartan.

klar

Artikellänk är kopierad

VM-silvret i North Carolina

Nerverna var på helspänn inför lagtävlingens final vid ryttar-VM i Tryon, North Carolina, tidigare i höst. 16 år hade passerat sedan Sverige tog en lag-medalj i VM-sammanhang senast. Nu låg Sverige på en fjärdeplats inför de sista hoppen, och Malin Baryard-Johnsson, Henrik von Eckerman, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson gjorde sig redo för en eventuell medaljstrid.

Allt klaffade, dagen till ära, och efter en omhoppning mot USA stod det klart att Sverige säkrat ett VM-silver i lagtävlingen för första gången sedan 2002.

Peder Fredricsson och hästen All In tog silver i den individuella hoppningen vid OS i Rio de Janeiro. Foto: IBL
Peder Fredricsson och hästen All In tog silver i den individuella hoppningen vid OS i Rio de Janeiro. Foto: IBL

Peder Fredricsons silver i Rio

Efter en lång och framgångsrik karriär inom både fälttävlan och banhoppning på elitnivå kunde Peder Fredricson kröna meritlistan med sin hittills största bedrift 2016. Vid OS i Rio de Janeiro red han och hästen All In felfritt i samtliga fem rundor, och var endast ett tidsfel från guldet i den individuella hoppningen.

Silvermedaljen och Fredricssons många framgångar belönade honom med Jerringpriset både 2017 och 2018, och så sent som i september var han med i silverlaget vid VM i North Carolina.

OS-silvret i Aten

Lagsilvret i hästhoppning vid OS i Aten 2004 skulle bli historiskt av två anledningar. Dels för att medaljen blev Sveriges första hoppmedalj i lag på 76 år. Men också för att medaljen från en början var ett brons, som efter en dopningskandal förvandlades till ett silver.

Hästen ”Goldfever”, som tillhörde Tysklands ryttare Ludger Beerbaum, lämnade ett positivt dopningsprov och vips så halkade Tyskland ned till en bronsplats. USA fick guldet, och Sverige, vars lag bestod av Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Peter Eriksson och Malin Baryard-Johnsson, ett minst sagt efterlängtat silver.

Sara Algotsson Ostholt och hästen Wega tog vid OS i London 2012 Sveriges första individuella medalj i fälttävlan på 40 år. Foto: IBL.
Sara Algotsson Ostholt och hästen Wega tog vid OS i London 2012 Sveriges första individuella medalj i fälttävlan på 40 år. Foto: IBL.

Algotsson Ostolts silver i London

När Sara Algotsson Ostholt red ut på Greenwich Park inför den avgörande hoppningen vid OS i London 2012 hade ingen svensk tagit en individuell OS-medalj i fälttävlan på 40 år. Svenskan såg ut att ta ett sensationellt guld hela vägen fram till det allra sista hindret, där hästen Wega snopet snuddade vid en bom, och guldet försvann.

Men även om en och annan tv-tittare vred på sig i tillfällig olust konstaterade Algotsson Ostholt själv att hon var mer än nöjd med sitt silver.

– Jag stod ganska länge och väntade på medaljceremonin och då insåg jag faktiskt vad det är jag har gjort. Jag känner bara glädje över silvret, sade hon i en intervju med Sydsvenskan under OS.

Rolf-Göran Bengtssons silver i Peking

OS-silvret i Peking 2008 blev Rolf-Göran Bengtssons första i OS-sammanhang på individuell nivå. Fyra år tidigare hade han varit med och fixat fram Sveriges OS-silver i lag, och nu ordnade Bengtsson Sveriges första individuella hoppmedalj sedan 1932.

Vid OS i London 2012 fick han äran att bära den svenska fanan vid invigningen, och var även storfavorit till de individuella medaljerna. Men i sista stund tvingades Bengtsson avstå från finalen då hästen Casall dragit på sig skador.

Sergeanten från Skövde, Petrus Kastenman, tog ett oväntat OS-guld i Stockholms 1956 med hästen Illuster.
Sergeanten från Skövde, Petrus Kastenman, tog ett oväntat OS-guld i Stockholms 1956 med hästen Illuster.

Petrus Kastenmans guld i Stockholm

De olympiska sommarspelen 1956 bjöd på en något unik lösning när det kommer till tävlingsupplägg i OS-sammanhang. För trots att OS arrangerades i Melbourne i Australien, kom ridsportgrenarna att förläggas till Sverige och Stockholm på grund av Australiens hårda karantänregler.

På hemmaplan tokskrällde svenske Petrus Kastenman från Skövde, till vardags sergeant vid armén, och tog guld i fälttävlan på uträknade hästen Illuster. När Kastenman tränade upp hästen fick han hela tiden kämpa för att behålla den, eftersom ett högre befäl ville ta över hästen.

Efter OS-guldet belönades Kastenman emellertid med förfoganderätt över Illuster som sin tjänstehäst.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro