ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lite annorlunda julbak

Menyse.com · 25 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fira första advent nu på söndag. Gör julpynt, glögg och baka tillsammans. Här några ju(v)liga baktips.

Almas kardemummakaka

3 ägg2 dl strösocker75 gram smör1 dl mjölk3 dl vetemjöl1 ½ tsk bakpulver3 msk mald kardemumma1 msk mald kanel2 msk florsocker till garneringMatfett till kakformTillagning

1. Sätt ugnen på 175°C.2. Vispa ägg och socker.3. Smält smör med mjölk i en kastrull. Blanda detta med äggsmeten.4. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, kardemumma och kanel. Vispa samman.5. Smöra och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten. Sätt in i ugnens nedre del. Grädda i cirka 40 minuter. 6. Ta ut kakan och vänd den uppochned på ett serveringsfat. Låt den svalna. Sikta (pudra) över florsocker med hjälp av en sil.

Saffransdoftande smulpaj

Till fyra portioner

150 gram smör3 dl vetemjöl1 dl strösocker1 tsk vaniljsocker1 paket saffran (0,5 gram)Skal från 1 citron

Fyllning:6 äpplenSkal från 1 apelsin½ dl strösocker2 msk vetemjöl½ dl russin2 msk smör

Tillagning1. Sätt ugnen på 200°C. Riv skal från citron. 2. Tärna kallt smör i en mixer. Tillsätt övriga degingredienser. Mixa. 3. Riv apelsinskal. Kärna ur och skiva äpple.4. Hetta upp smör och tillsätt fyllningsingredienserna. Rör om och låt lättsteka i 3 minuter.5. Lägg över fyllningen i en ugnsform. Smula över degen och sätt in i ugnen i ca 12 minuter.6. Servera pajen ljummen gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass till.

Choklad-hasselnötskakor

Till 20 kakor

100 gram hasselnötter150 gram smör2 dl farinsockerSkal av 1 apelsin1 ägg3 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker½ tsk bakpulver200 gram mörk choklad     Plastfilm, bakplåtspapperTillagning

1. Låt smöret bli rums­varmt. Riv apelsinskal.Grovhacka choklad.

2. Hetta upp en torr stek­panna och rosta nötterna. Gnugga med en handduk så att skalet försvinner.

3. Vispa smör, farinsocker och apelsinskal poröst.

4. Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i smeten. Tillsätt choklad och hasselnötter.5. Rulla smeten i plastfilm till en korv. Lägg i frysen i 15 min. Sätt ugnen på 175°C.

6. Ta ut rullen och ta bort plasten. Skär den i cm-tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i 8 minuter.

Glögg som passar till

Om du inte gör din egen julglögg den första advent föreslår vi att du provar Dufvenkrooks vaniljglögg. Med sina söta fruktiga aprikostoner och smak av vanilj fungerar den fint ihop med saffrans-, apelsin- och äppelbakverk. Den finns även som alkoholsvagt alternativ.

På menyse.com finns även recept om du vill göra din egen julglögg med vännerna. Ett roligt och gott alternativ.

klar

Artikellänk är kopierad

Menyse.com
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro