ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lite för bra för att vara sant

Jonas Cramby · 14 Jun 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016

Nytorget 6 är en nyöppnad kvarterskrog som redan har blivit en favorit i kvarteret. Cramby får allt han vill ha av ett vardagligt krogbesök men allt lever inte upp till förväntningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Lite för bra för att vara santNytorget 6 är en levande bistro med bra vin- och öllista.
Lite för bra för att vara santNytorget 6 är en levande bistro med bra vin- och öllista.Foto: Lotta Bergseth
Nytorget 6 Nyöppnad kvarterskrog som redan blivit en favorit i kvarteret.
Nytorget 6 Nyöppnad kvarterskrog som redan blivit en favorit i kvarteret.

Kvarterskrogen Nybrogatan 38 har ynglat av sig på Söder. Och precis som sin föregångare på Östermalm så har även Nytorget 6 en stor fransk/svensk bistromeny, inga huvudrätter över 200 kronor och öppet varje dag i veckan till både frukost, lunch och middag.

Nytorget 6 känns dock något mer söderanpassad än Östermalmskrogen. Den stora, moderna baren är fylld med hippa förbudstidsdrinkar, de har en rotisseriegrill och en klart högre tatueringskofficient på personalen. Och i stället för personliga bankmän och chihuahuaägare trängs man här med liggcyklare, stadsodlare och människor med ett oanvänt ölbryggningskit hemma i garderoben. Nytorget 6 verkar nämligen, trots att de öppnade för bara någon månad sedan, redan ha blivit en favorit för de boende i området. Och jag kan absolut förstå varför: en sympatisk och stimmig, levande bistro med bra vin- och öllista som serverar god mat till demokratiska priser är precis vad de flesta av oss letar efter när vi känner för att gå ut och äta. Låt gå då att allt på menyn kanske inte alltid lever upp till förväntningarna.

Ta den ugnsbakade märgen med kanin, hummer och tryffel till exempel. Att få så mycket matlyx för bara 135 kronor låter lite för bra för att vara sant – vilket det också är. Tryffeln kan på sin höjd bara anas och alltihopa täcks av en stabbig sås som gör det svårt att njuta av några nyanser. Satsa då hellre på ett par enklare snacks som till exempel barolokokt oxtunga med picklat grönt och en burrata med hackade pistagenötter och citronmeliss – eller varför inte en trevlig tallrik kalvbräss som en mer traditionell förrätt?

Till huvudrätt äter vi en passabel fiskgratäng på norsk lax samt en ”fransk bondfågel” med en enkel grönsallad och bea. Jag glömmer att fråga vad en fransk bondfågel egentligen är för sorts djur men den kommer straight out of the roisserie och det räcker för mig. Vingen är i alla fall stor som ett taxben och så seg att när jag försöker vrida loss den vid leden känns det som att bryta arm med ett freakigt starkt barn.

Efter ett tag ger jag upp och kastar mig över låret i stället och plötsligt har jag allt jag vill ha av ett vardagligt krogbesök: jag har en god tallrik kyckling med smakrikt saftigt kött och frasigt skinn serverad i en vänlig miljö med en god öl i glaset och trevligt sällskap rakt över bordet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro