ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Liten attack kan slå ut svenska internet

TT · 3 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Upp till 70 procent av den svenska internettrafiken kan slås ut av en attack mot de system som utväxlar trafik mellan internetoperatörer.

I en ny rapport från Post- och Telestyrelsen (PTS) konstaterar myndigheten, efter simulerade attacker mot vad branschen kallar gränsroutingfunktionen, att säkerheten är dålig.Internet bygger på att alla kan nå alla hela tiden och samtidigt. Det betyder att internettrafiken hela tiden flödar mellan olika operatörers nät.Saknar skydd"Det system, som hanterar trafikflödet saknar inbyggt skydd, vilket öppnar för attacker som utnyttjar systemets sårbarheter. Konsekvensen kan bli blockerad trafik eller att internettrafiken dirigeras fel", säger Anders Rafting vid PTS avdelning för nätsäkerhet i ett pressmeddelande.PTS föreslår därför att bristerna åtgärdas. Men det förutsätter internationella överenskommelser. Dagens system är gemensamt för hela internet och framtaget av en internationell organisation.AttackerI takt med att internet får allt större betydelse för all kommunikation ökar också behovet av att se till att sårbarheten minskar. Men enligt rapporten, som bygger på analyser av redan inträffade attacker, konstaterar PTS att allt fler letar efter sårbarheter i infrastrukturen.De potentiella riskerna om attacken riktas mot stora operatörer som Telia Sonera i Sverige är mycket stora. Mellan 60 och 70 procent av de svenska användarna kan komma att påverkas.Motmedlet handlar enligt PTS om uppdatering av programvaror och att operatörer medverkar till standardisering och att befintliga anvisningar följs.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro