ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Liten lägenhet – störst för köpare

Leif Oldenburg · 6 Mar 2012
Uppdaterad 5 Mar 2012
Oskar Söderberg på en lägenhetsvisning i Stockholm.

Oskar Söderberg på en lägenhetsvisning i Stockholm. Foto: Klara Leo


Det ska vara en etta eller tvåa, om storstadsborna får välja. Utgångspriset på mindre lägenheter skjuter i höjden – men större bostäder blir allt svalare på marknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Mindre lägenheter är hetare än på länge. Mäklarbranschen hoppas att det är början på ett trendbrott.  – Starten på året har va­- rit hysterisk, säger Henrik Rundgren, vice vd på mäklarfirman Notar. I Stockholm, Göteborg och Malmö har utropspriserna på smålägenheter stigit med mellan 5 och 27 procent jämfört med februari förra året, visar nya siffror från bostadssökarsajten Booli.se.  – För många är kontantinsatsen för en större lägenhet ett hinder, säger Anders Kyhlstedt, vd på Booli.se. Kontantinsatsen för små­lägenheter är visserligen lägre – men samtidigt stiger priset per kvadratmeter betydligt snabbare än för större lägenheter i stor­stadsområd­ena. I Stockholms kommun har kvadratmeterpriset för en läg­enhet under 40 kvadrat ökat med drygt 10 000 kron­or sedan februari förra året.  – Inflyttningen till Stockholm är fortfarande hög. Men med det lånebehov som krävs i dag kan det vara svårt att ta steget från en hyresrätt på en mindre ort till en större bostadsrätt i Stockholm, säger Henrik Rundgren. Marknaden för stora lägen­heter fortfarande trög. Utbudet är högt och objekten ligger ute länge. I Göteborgs kommun har kvadratmeterpriset för en stor lägenhet till och med sjunkit sedan februari förra året.

Oskar, 25: ”Är alltid en investering”

Oskar Söderberg, 25, är på jakt efter sin första egna lägenhet. I går var han och tittade på en etta på 29 kvadrat på Skeppargatan i centrala Stockholm. – Jag har bott i student­lägenhet och betalat 5 500 kronor i månaden. Nu är det dags att ge sig ut på den riktiga bostadsmarknaden. Han tänker ta tid på sig för att hitta sin egen drömlägenhet. – Det gör ingenting om den är liten. En bostadsrätt är alltid en investering och med tiden kommer jag säkert att flytta till något större. Lägenheten på Skeppargatan visas i två dagar. Säljaren accepterar ett pris på 1 745 000 kronor, men en spekulant har redan lagt ett bud på 1 775 000 kronor. – Jag har två miljoner som övre gräns, säger Oskar som räknar med att få lite hjälp till kontantinsatsen av föräldrarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro