ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Litteraturen kom som en fors ur mig”

Caroline Engvall · 3 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lina Sjöberg hoppas komma i gång med en ny skönlitterär bok när hon disputerat sin avhandling. 

Lina Sjöberg hoppas komma i gång med en ny skönlitterär bok när hon disputerat sin avhandling.  Foto: Sofia Mårtensson


Lina Sjöberg om när hon började skriva

klar

Artikellänk är kopierad

FORSANDE LITTERATUR. Lina Sjöberg är teologiforskaren som började skriva på en efterlängtad roman under mammaledigheten. Resultatet blev ”Resa till Port Said”, som utspelar sig i två olika tidsplan och två olika världsdelar. Skrivlusten föddes samtidigt som hon ammade sitt första barn. – Att bli mamma är ju att utsätta sig för frivillig invasion. Alla gränser som man vårdade så ömt förut blir ju helt satta ur spel, särskilt om man ammar. Då ska man ständigt finnas där för en ny liten varelse. Jag hade svårt för det där och fick ett allt större behov av att dra mig undan två timmar per dag. Skriva har jag alltid gjort och när jag använde de där två timmarna till att skriva visade det sig att något hade lossnat inombords. Skönlitteraturen kom som en fors ur mig.

•• Vad sa dina forskarkolleger om din första bok? – De har ju sett hur jag har kämpat för att kombinera två jobb och barn, två inspirationsbränder inombords och ett levande liv, så jag tror att de gladde sig över att det gick bra för mig.

•• Vad är ditt nästa projekt? – I januari ska jag äntligen disputera på min avhandling om Bibeln och skönlitteraturen. Jag har varit doktorand sedan 1999, så det börjar bli på tiden. Det innebär också att en ny bok kommer ut, även om det blir sakprosa den här gången. Boken ska heta ”Genesis och Jernet”. Sedan ska jag, peppar peppar, komma i gång med en ny roman.

Pocketnytt

•• ”Resa till Port Said” Lina Sjöberg (En bok för alla) När den åldriga Maria får beskedet att hon är döende i cancer bestämmer hon sig för att hålla det hemligt – för alla utom församlingsprästen. Parallellt skildrar debutanten Lina Sjöberg en helt annan historia som utspelar sig i Afrika ett halvt sekel tidigare, där Dagmar blir knockad av Den Stora Passionen. Allt vävs senare ihop både vackert och smart. Psst: När du har läst boken, spara den och ge gamla farmor i julklapp. Storyn behöver ständigt upprepas för en generation som levt hela sitt liv för andras skull.•• ”Lustmördarna” Björn Ranelid (Månpocket) När sjuåriga Lisen mördas kastas livet för hennes familj omkull för alltid. Arbetarklasspojken och brodern Albert blir speciellt påverkad och är vår berättare genom en spiral av olika berättelser som kastar läsaren hit och dit som i ett skrangligt bergochdalbanetåg. En gripande bok om ondska, hämndbegär och skräck – men också om allt som finns på motsatta sidan. Ranelids bästa på länge.•• ”Omega” Johannes Anyuru (Wahlström & Widstrand) Okej. Jag erkänner. Jag har aldrig varit speciellt mottaglig för lyrik. Förrän nu. För hjälp, vad Johannes Anyuru är bra. Den 27-årige Göteborgskillen iakttar knivskarpt och målar världen varsamt med ord. Lyssna bara på det här: ”Svart-taxibilarna flyger ut i svärmar över Göteborg likt glittrande, mörka bin.” Wow. Äkta inspiration.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro