ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Littorin vill ge smileys till säkra arbetsplatser

TT · 22 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix/ Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) vill premiera företag med god arbetsmiljö.Det danska systemet med en smileysymbol för god arbetsmiljö kan vara något att ta efter, anser han.

Även om svensk arbetsmiljö står sig mycket bra i internationell jämförelse dör någon varje vecka i Sverige till följd av arbetsmiljön. Varje år kostar, enligt forskare, arbetsmiljörelaterade problem cirka 50 miljarder kronor.

Det här är för mycket anser Sven Otto Littorin, som på onsdagen bjöd in parterna, berörda myndigheter och forskare till ett seminarium. Han vill se en starkare koppling till regeringens arbetslinje och komma bort från att arbetsmiljö bara är kontroller och regler.– Det behövs en mer positiv linje som lyfter fram dem som har en bra arbetsmiljö. Det danska systemet har på kort tid visat att arbetsmiljön är ett starkt konkurrensmedel när företagen söker personal, sade Littorin.Från LO:s sida var man dock inte överdrivet imponerad av förslaget om ett smileysystem.– Det är väl inte så att jag säger jippi, vilken bra idé. Det finns en stor risk att företag med dålig arbetsmiljö slipper undan. Dessutom finns det redan i dag ett system med certifiering, sade LO:s andra vice ordförande Ulla Lindqvist i den avslutande paneldebatten. Hon påminde också om att regeringen dragit in stora resurser från Arbetsmiljöverket och lagt ned Arbetslivsinstitutet.

Svenskt Näringsliv välkomnade däremot den mer positiva ansatsen och att regeringen tonar ned "kontroll och elände" som vice vd Jan-Peter Duker uttryckte det.Från oppositionen bemöts arbetsmarknadsministerns tankegångar med hån.– Det stora nytänkandet är tydligen att Sven Otto Littorin nu vill dela ut klistermärken till dem som sköter sig. Jag tror att majoriteten av de anställda tycker att arbetsmiljöfrågorna förtjänar en mer seriös behandling än så, säger socialdemokraternas talesman i arbetsmarknadsfrågor Sven-Erik Österberg. Arbetsmarknadsministern ville se seminariet som en nystart för arbetsmiljöpolitiken och en inbjudan till en öppen dialog. Huruvida det kommer att resultera i konkreta propositioner från regeringen eller inte, kunde han inte säga för dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro