ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Live-opera via satellit

Kristoffer Rengfors · 22 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
HD-tv sändningen av Metropolitanoperan går via två satelliter. I Stockholm sänds den ut igen via det som kallar Nordic Beam. Sedan kan hela Sverige njuta av opera i världsklass.

HD-tv sändningen av Metropolitanoperan går via två satelliter. I Stockholm sänds den ut igen via det som kallar Nordic Beam. Sedan kan hela Sverige njuta av opera i världsklass. Foto: SES Sirius


klar

Artikellänk är kopierad

SATELLIT-TEKNIK. Den 24 februari får den svenska landsbygden ta del av opera i världsklass. Då direktsänds den klassiska Tjakovskijoperan Eugene Onegin live från Metropolitanoperan i New York via satelliten Sirius två, rakt ut till 21 svenska biografer på landsbygden. Landsortsbiografer som tidigare haft ett sviktande publikunderlag kan nu hitta nya sätt att locka publiken. – De här biograferna har kört spelfilm med minskande publik, men nu har de fått nytt liv. Folk kan titta på film hemma i helt annan utsträckning i dag. Sen ska vi veta att vi i Stockholm är bortskämda. På många av de här ställen är utbudet ganska tunt, säger Benny Norling, chef för affärsutveckling på SES Sirius.Sändningarna från Metropolitanoperan görs via satellit i HD-tv med en bandbredd på nästan 18 megabit per sekund. Det kan jämföras med de tre megabit per sekund som vanlig digital satellit-tv sänds i. Bildkvalitén blir därför väldigt hög och ljudet sänds i 5.1. Tekniken är ny för biografägarna, men SES Sirius har kunnat sända i HD-format sedan några år tillbaka.– Vi sände i HD-format redan 2005, men det fanns inget material att sända då. Men folk köper nya tv-apparater som galningar nu, och 90 procent av de tv-apparater som säjs i dag klarar HD-tv. Och mer kommer det bli när blu-ray slår igenom med Playstation 3.De gamla folkparksbiograferna på orter som Bengtsfors, Haparanda och Emmaboda får  nu helt nya möjligheter med mycket små investeringar. Allt som behövs för att ta emot direktsändningarna är en 60 cm stor parabol, en digital-tv mottagare som klarar HD-tv och en digital projektor. I framtiden tror Benny Norling att det kommer bli vanligare att även spelfilmer sänds ut via sattelit. – Vi skulle kunna köra ren spelfilm. Är det till flera ställen är det ekonomiskt möjligt. I nuläget är det inte tekniken som sätter stopp utan snarare Hollywoods rädsla för rättighetsbrott, säger Benny Norling.Tidigare har även försök gjorts för att sända rockkonserter via länken. Robbie Williams och David Bowie har båda skickat ut spelningar i etern. Och just konserter är något både biograferna och SES Sirius tror kommer sändas mer av i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro