ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Live: Regeringens budget föll – Alliansens budget genomröstad

TT · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven har nu två val. Att utlysa nyval eller avgå, varav det senare är mest troligt enligt flera statsvetare.

– Tidigare sade Löfven att han inte kommer styra med en Alliansbudget, och om Alliansens budget går igenom, vilket kommer att hända, då finns det bara två val kvar. Det ena är att Löfven kommer att avgå, och meddelar att den här regeringen kommer upplösas. Eller så blir det ett extraval, men jag tror det sitter väldigt långt inne. Och jag tror inte det är någonting som Löfven önskar, säger statvetaren Malena Rosén Sundström.

Ett scenario är att Stefan Löfven avgår redan i eftermiddag.

– Då blir det en talmansrunda och ett riktigt skarpt läge där partiledarna måste lämna besked om vad de vill göra, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Ett extraval kan utlysas först den 29 december, efter att den nya rödgröna regeringen har suttit vid makten i tre månader. Valet ska sedan hållas inom tre månader.

Löfven kommer att ge besked på en presskonferens senare i dag.

Sverigedemokraterna har under dagen uppmanat regeringen att diskutera med partiet - något som alla hittills stängt dörren för.

– Det kommer att bli en omförhandling igen. Där finns ett fönster att prata med oss. Gör man inte det kommer man hamna i den här situationen en gång till, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till TT.

Sjöstedt säger att SD står "i total beredskap" att även rösta ned kommande budgetar.

– Det är tydlig signal till nästa regeringsbildare.

Finansminister Magdalena Andersson ser endast ett framtida alternativ efter SD:s besked att fälla varje budet som inte går dem till mötes om invandringen.

– Nu kan vi inte stoppa huvudet i sanden. Nu finns det bara en sak att göra, och det är att samarbeta, säger Andersson.

Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro