ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsfara på gatorna – liga stjäl brunnslock

Andreas Jelvefors · 19 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I helgen stals 20 rektangulära brunnslock i Norra hamnen samt tre brunnslock på Annetorpsvägen i Hyllie. Helgen dessförinnan försvann nio stycken från Bronsyxegatan i Fosie. Nu manar gatukontoret allmänheten till särskild vaksamhet. Göran Johnsson från gatukontoret inspekterar.

I helgen stals 20 rektangulära brunnslock i Norra hamnen samt tre brunnslock på Annetorpsvägen i Hyllie. Helgen dessförinnan försvann nio stycken från Bronsyxegatan i Fosie. Nu manar gatukontoret allmänheten till särskild vaksamhet. Göran Johnsson från gatukontoret inspekterar. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Gatukontoret varnar allmänheten: Var vaksamma

klar

Artikellänk är kopierad

Bilar och fotgängare bör se upp, och framför allt nedåt i Malmös vägnät. På tio dagar har 32 brunnslock stulits. Nu befarar gatu­kontoret allvarliga olyckor.Från att ha koncentrerat sig på kopparstölder, riktar sig tjuvar nu också in sig på gjutjärn. – Det är förfärligt med dessa stölder. En cyklist eller ett litet barn som springer över gatan kan falla och skadas innan vi har sett och åtgärdat det öppna hålet, säger Rolf Jonsson, gatudirektör.Kollegan Göran Johnsson är områdesansvarig.– Att brunnslocken stjäls är ett nytt fenomen som vi inte har varit utsatta för tidigare. Det stjäls annars mest aluminium i form av ledstänger och vägvisningsskyltar, brons från statyer och rostfritt från hundlatriner, säger Göran Johnsson på gatukontorets drift- och underhållsavdelning.Ersättningslock saknas och tills vidare har upp- och nedvända koner plöjts ned för att täcka hålen. Hur kommunen ska försäkra sig om att behålla resterande 3 000 rännstenslock vet han inte.– Vi har satt vår smedja att göra låsanordningar, men det tar tid och därför ser jag ingen möjlighet till akut lösning, säger Göran Johnsson.Han räknar med kostnader på uppemot 5 000 kronor per stulet brunnslock, när material, arbetsinsats och extra kostnader summerats. – Får de också för sig att gå på de stora runda locken mitt i gatorna, då kan det inträffa riktigt svåra olyckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro