ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsfarliga datorladdare återkallas: Exploderade och började brinna”

Joel Linde · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015
Modellnumret på den farliga laddaren är A1344.

Modellnumret på den farliga laddaren är A1344. Foto: Elsäkerhetsverket


I augusti anmälde en man att datorladdaren han precis köpt hade exploderat och börjat brinna. Efter utredning från Elsäkerhetsverket återkallas nu hundratals laddare av samma modell. – De ser precis ut som originalladdare, men är inte det, säger utredaren.

klar

Artikellänk är kopierad

I augusti fick Elsäkerhetsverket en anmälan från en kund som köpt en laddare till sin Apple-dator i internetbutiken Equipit.se. I anmälan framgår att laddaren redan efter två veckor exploderade och satte eld på en gardin.

Efter utredning från Elsäkerhetsverket beordras nu butiken att dra in samtliga laddare av samma modell då de utgör en stor fara för användarna, konstaterar man.

– Den ser ut precis som en originalladdare men det är inte original. Det finns ju väldigt många märkningar på den, men tittar man noga så står det i princip inte någonting om någon tillverkare, och det är ofta hårt kopplat till brister i elsäkerheten i vår statistik, säger Martin Gustafsson på avdelningen för produkter på Elsäkerhetsverket.

– Om man slarvar med märkningen är sannolikheten mycket högre att prylen är livsfarlig.

►LÄS MER: Benjamins Iphoneladdare började brinna: ”Otroligt läskigt”

På Equipit konstaterar VD Jonathan Björniden att det har brustit i rutinerna.

– När vi tar in nya produkter så tar vi först en testprodukt som vi plockar isär och undersöker. Och om vi vill köpa in en större kvantitet så skickar vi den till test, och det är det som vi inte har gjort i det här fallet, säger han.

Eftersom det är en internetbutik kan laddarna finnas utspridda över hela landet, och det är ungefär 620 stycken som har sålts fram till dess att produkten fick försäljningsförbud.

– Den här produkten tog vi in när den ordinarie leverantören hade slut och då har vi inte följt rutinen. Så dessvärre har då en mindre kvantitet i sammanhanget slunkit igenom. Och det är något vi verkligen beklagar.

►LÄS MER: Claras Apple-laddare exploderade på tåget

Jonathan Björniden uppmanar nu alla som har köpt produkten att sluta använda den och att skicka tillbaka den till Equipit för att få den utbytt.

Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket uppmanar kunder att vara extra uppmärksamma med vissa saker när de köper laddare. Dels att den är CE-märkt, vilket är EU:s märkning, men också att leta efter en tillverkare. En annan sak är att se till att produkten har en svensk bruksanvisning.

– Var en aktiv konsument, och ställ frågor. Får du inget vettigt svar så finns det gott om andra ställen att köpa prylen, säger han, och konstaterar att personen som anmälde sin exploderande laddare hade tur i oturen.

– Det tog eld i en gardin. Nu var de ju hemma, men vad hade hänt om de inte varit det?

►LÄS MER: Därför ska du alltid dra ur laddaren när du laddat klart

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro