ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsfarligt att bli sjuk på helger och kvällar

Mimmi Epstein · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014

Enligt en ny studie löper du större risk att dö av en hjärtattack om du söker vård på natten eller helgen. Enligt forskare beror det främst på att ordinarie minimistyrka och specialister inte finns på plats på sjukhusen i samma mån som på vardagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ny forskning från Mayo-kliniken i Minnesota visar att risken är större att dö för den som får en hjärtattack på helgen eller natten, skriver Time.

I undersökningen har man gått igenom 50 studier som omfattar nästan 1,9 miljoner patienter som har vårdats för hjärtattack på sjukhus under nätter och helger. Jämfört med den som blir sjuk på dagtid en vanlig vardag är risken att dö fem procent större för den som blir sjuk när många är lediga.

För patienter med en särskild typ av hjärtattack, så kallad akut ST-höjningsinfarkt (STEMI), försenades vården på helger och nätter med 15 minuter, vilket ökade dödsrisken med mellan 10 och 15 procent. Forskarna tror att det främst beror på att den ordinarie personalstyrkan och specialister inte finns på plats.

Tidigare har det gjorts flera studier med liknande resultat. Bland annat har studier visat att hjärtpatienter som vårdas i juli oftare dör eller får komplikationer än dem som vårdas andra månader. Orsaken tros vara att juli är den månad när många nyutexaminerade läkare tar hand om sina första patienter.

– Vårdgivare borde ägna mer uppmärksamhet åt hur mycket och vilken typ av personal som behövs på kvällar och helger, för att ta itu med skillnaderna i dödlighet, säger doktor Gregg Fonarow, som är en av cheferna för UCLAS förebyggande kardiologprogram och talesman för American Heart Association till Time .

Som ett positivt exempel tar han upp ”Get With The Guidelines Quality Improvement Program”, ett program som American Heart Association tagit fram. Programmet ger läkare tillgång till forskningsstudier, workshops och webbseminarier. Dessutom innehåller det utbildningsmaterial till patienter om vad de kan göra i ett första skede för att känna sig bättre.

Fonarow menar att den typen av program kan hjälpa till att minska skillnaden i resultat inom vården och förbättra överlevnad och hälsa hos hjärtpatienter som vårdas under kvällar och helger.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro