ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsmedelshandlarnas vd: Porta dömda snattare med fotboja

Karolina Skoglund · 23 Maj 2014
Uppdaterad 24 Maj 2014

En rad av upprepade snatterier och motvärnsrån har fått Per Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna, att se rött. Nu vill han, i extrema fall, lobba för att få rätten att porta tidigare dömda med elektronisk fotboja.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste två månaderna har antalet hotfulla gratisätare och snattare eskalerat i flera livsmedelsbutiker, menar Pär Bygdeson, vd på branschorganisationen Livsmedelshandlarna.
De senaste två månaderna har antalet hotfulla gratisätare och snattare eskalerat i flera livsmedelsbutiker, menar Pär Bygdeson, vd på branschorganisationen Livsmedelshandlarna.Foto: TT

De senaste två månaderna har antalet hotfulla gratisätare och snattare eskalerat i flera livsmedelsbutiker. Det menar Pär Bygdeson, vd på branschorganisationen Livsmedelshandlarna i ett blogginlägg. Enligt honom rör det sig främst om missbrukare och människor med psykiska problem. De försöker inte ens stjäla mat och andra varor i smyg längre, utan plockar på sig helt utan skam. Vissa äter till och maten oblygt i butiken.

– Försöker personalen hindra dem så blir de hotfulla. Det gör att butikspersonalen inte vågar ingripa. Arbetssituationen har nu lett till flera sjukanmälningar, säger Pär Bygdeson.

Enligt honom finns problemen främst i små butiker, eftersom de ofta saknar väktare på plats.

– Detta har ju funnits tidigare men det verkar som att det växer nu. Och det är få butiker som själva vill gå ut och prata om det här. Man vill inte få dåligt rykte bland kunder och personal.

Per Bygdeson menar att grundproblematiken ligger i att dessa typer av polisanmälningar ofta avskrivs på rutin. Och även om personerna döms för brottet är de efter en tid är tillbaka och begår brott i butiken igen, hävdar han. 

– Vi vill ha en möjlighet att kunna portförbjuda dessa personer, vilket vi inte har i dag. Man kan gå ända upp till elektronisk fotboja. Det är ett extremt fall men det är viktigt att markera att detta inte kan få fortsätta.

Anders Thelin, jurist på Svensk Handel, menar att en butik i lagens mening ses som en plats dit allmänheten har tillträde.

– Jag kan säga till någon i dörren att den inte får gå in. Men går den in ändå kan jag inte göra något, säger han.

Politikerna tittar just nu på en lagändring som kan ge tillträdesförbud, vilket skulle innebära att en person som tar sig in i butik den har tillträdesförbud för kan göra sig skyldig till olaga intrång.

– Det har gjorts en utredning om just detta, som även varit ute på remiss. Utredningen kom i första hand fram till att man inte kan införa ett sådant här tillträdesförbud men vad jag förstått sitter politikerna och kollar på detta nu.

Skulle en elektronisk fotboja för tidigare snattare, juridiskt sett, kunna bli verklighet?

– Jag har inte tänkt igenom det. Men nej, det har jag väldigt svårt att se.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro