ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsmedelsverket: Inför maximal halt för koffein i energidrycker

Valerie Kaspersen · 16 Dec 2018
Uppdaterad 16 Dec 2018
Enligt studier är en måttlig konsumtion av energidryck inte farlig.

Enligt studier är en måttlig konsumtion av energidryck inte farlig. Foto: Wikimedia commons/ Alienfoods


Ändringen skulle minska risken för att någon får i sig för stora mängder koffein via energidryck, menar Livsmedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen utretts barns koffeinintag och behovet av att begränsa tillgången på energidrycker.

Nu föreslår de att det införs en maximal halt för hur mycket koffein som får finnas i energidryckerna, något som redan införts i bland annat Tyskland och Danmark.

–  Det skulle kunna minska risken för att någon får i sig stora mängder koffein via energidryck, säger Anna Wedholm, teamchef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt flera studier är en måttlig konsumtion av energidryck inte farlig. Men personer som dricker stora mängder kan uppleva obehagliga effekter av koffeinet.

Livsmedelsverket påpekar även att tonåringar, särskilt gymnasieelever, kan få i sig stora mängder koffein. Energidrycker utgör dock endast en liten del av det totala koffeinintaget.– Koffeinet kommer alltså inte i första hand från energidrycker utan från kaffe, te och coladrycker, säger Anna Wedholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro