ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsmedelsverket: Mögelgift i vartannat ris

TT · 14 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En stor andel av det basmatiris som säljs i Sverige innehåller mögelgiftet aflatoxin. Nästan hälften, 47 av 100 risprover som Livsmedelsverket tagit bar spår av det cancerogena giftet.

Av de 100 proverna togs 73 på basmatiris, åtta på jasminris och övriga på andra rissorter. I tolv av fallen låg halterna över EU:s gränsvärden. Tio av dessa gällde basmatiris, och två gällde jasminris.Orsaken till att undersökningen i huvudsak kom att omfatta basmatiris var att Livsmedelsverket fått indikationer om att just den rissorten kunde innehålla gift.– Vi kan inte dra några slutsatser om andra rissorter, säger Elisabeth Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket. Liten cancerriskFör storkonsumenter, det vill säga personer som äter ris flera gånger per dag under lång tid, kan intaget av aflatoxin innebära en förhöjd - men dock liten - risk för cancer, enligt verkets experter.– Det finns konsumentgrupper i Sverige som äter mycket ris. Men självfallet är risken otroligt liten att någon ska få cancer enbart på grund av detta, säger Elisabeth Fredlund. Basmatiris odlas bara på indiska halvön och det som exporteras till Europa kommer i huvudsak från två länder: Indien och Pakistan. Angrepp av mögelsvampar inträffar när riset legat för länge innan det torkas.De tolv proverna som översteg gränsvärdet kom i huvudsak från ett antal mindre märken. Det enda större märket på listan som översteg gränsvärdet var Eldorado. Men när Axfood, som äger varumärket, informerades om resultatet hade allt ris från samma sändning redan sålts i de egenägda kedjorna Hemköp, Willys och Tempo.– Våra egna tester som genomfördes på ris från samma leverantör och samma skörd visade att vi låg under gränsvärdena, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon. Livsmedelsverket har informerat EU-kommissionen om resultatet av studien. Det har redan fått kommissionen att överväga att införa särskilda regler för importkontroll av basmatiris. Men Livsmedelsverket anser att problemet också kräver fler inspektioner från kommunernas sida.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro