ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsmedelsverket varnar: Barn kan få cancer av riskakor

Alva Forsberg Fierro · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015
Alla barn som är äldre än sex år bör inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka.

Alla barn som är äldre än sex år bör inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka. Foto: Alarmy


Risprodukter innehåller högre halter av det giftiga ämnet arsenik än vad man tidigare trott. Nu ändrar Livsmedelsverket sina rekommendationer och avråder alla barn från att äta riskakor rapporterar SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

I våras slog en SVT-granskning fast att det cancerframkallande ämnet arsenik finns i flera risprodukter. Livsmedelsverket har nu undersökt 102 risprodukter som finns ute i handeln och har kommit fram till att arsenikhalterna i vissa fall är för höga, rapporterar SVT Nyheter.

– Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT Nyheter. 

Alla barn som är äldre än sex år bör inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger per vecka. Till risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris.

►LÄS MER: Arsenik i ris kartläggs

Vuxna kan äta mer ris än barn. Men de som äter ris fler än sju gånger i veckan bör dra ner på sin konsumtion menar Livsmedelsverket.

– Om man äter väldigt mycket ris så är det bra om man kan försöka minska det. Om man äter ungefär som de flesta gör i Sverige, att man äter ris ett par gånger i veckan, då behöver man inte oroa sig för det, säger Emma Halldin Ankarberg.

Det är ingen skillnad på ekologiskt och icke-ekologiskt ris. Däremot innehåller råris högre halter arsenik än basmati- och jasminris.

– Om man under många år äter produkter med arsenik i så ökar man risken för olika cancerformer, lungcancer och urinblåsecancer, säger Emma Halldin Ankarberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro