ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsmedels­verket varnar för trendiga insektsmaten

Erik Paulsson Rönnbäck · 4 Sep 2015
Uppdaterad 12 Dec 2016

Livsmedels­verket ryter ifrån mot företagen som säljer och bjuder på ätbara insekter. Statsinspektör Zofia Kudowska varnar för okända risker. Det är oansvarigt”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Strömberg, 25, driver företaget Qvicket, som säljer rostade, malda syrsor på internet.
Josefin Strömberg, 25, driver företaget Qvicket, som säljer rostade, malda syrsor på internet.Foto: Alamy, TT

Insekter har seglat upp som ett trendigt, men fortfarande sällsynt, inslag i svenska kök. FN har pekat ut livsmedlet som en del av lösningen på klimatkrisen och världssvälten. Flera svenska företag har insekter till försäljning, och i dag, fredag, bjuder skadedjursföretaget Rentokil på lättstekta mjölmaskar vid Sergels torg i Stockholm.

– Insekter spås bli ett komplement till kött och fisk som en proteinkälla, då passar vi på att bjuda på lite godsaker för att visa folk att det går minsann att äta ­insekter, säger Andreas ­Tapper, kundansvarig på Rento­kil.

Men Livsmedelsverket ser inte positivt på fenomenet: EU:s riskvärderingsmyndighet Efsa har inte hunnit göra en riskbedömning, och fram till att unionen fattar ett beslut i frågan är det olagligt att både importera och sälja insekter för mänsklig konsumtion, förklarar Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

– Jag tycker att det är oansvarigt att sälja eller ge bort insekter när man inte vet riskerna, säger hon.

► LÄS MER:  Larvigt gott och nyttigt

Insekter måste i vissa fall hettas upp för att renas från hälsofarliga bakterier. Vildfångade syrsor kan innehålla gifter, och insekternas kitin kan utlösa aller­giska reaktioner hos skaldjursallergiker, enligt Zofia Kurowska. Men Andreas Tapper är inte orolig för att insekterna skulle ­vara skadliga.

– Företaget i Holland som producerar insekterna är godkänt, och vi har även fått godkänt från lokala myndigheter att bjuda på detta, säger han.

Josefin Strömberg, 25, driver företaget Qvicket, som säljer rostade, malda syrsor på internet.

– Man får båda delarna, näringsinnehållet och att det är så klimatvänligt och vattensnålt. Det känns som att jag kan äta med gott samvete, säger hon.

Uppfödningen och produktionen sker i Thailand.

– Vi valde en leverantör som är registrerad hos den amerikanska livsmedels­mynd­igheten, en bra kvalitetsstämpel, säger hon.

Är det inte olagligt att ­sälja insekter?

– Vad jag vet har svenska Livsmedelverket inte fattat något beslut om just insekter specifikt, däremot vet jag att myndigheter i flera andra EU-länder har godkänt insekter som mat och där säljs det för fullt.

► LÄS MER: EU vill att du ska äta insekter

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro