ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livsstilsråd som kan rädda hjärtat

metro · 23 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare Mai-Lis Hellenius.
Forskare Mai-Lis Hellenius.

Nu görs en unik satsning för att ge svenska folket livsstilsråd som bygger på den senaste vetenskapen.

Livsstilen har betydelse för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Det handlar om faktorer som till exempel kost, motion, rökning och stress. Problemet är att det florerar så motstridiga livsstilsråd, inte minst när det gäller kosten.

– Det finns alldeles för mycket tyckande och olika råd kring livsstil i Sverige i dag. Därför sammanställer vi nu de senaste vetenskapligt baserade råden som kan förebygga hjärt-kärlsjukdom, säger Professor Mai-Lis Hellénius vid Karolinska Institutet, överläkare på den nya Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhusets.

I början av 2009 ska ett omfattande utbildningsprogram finnas på plats, framtaget av Mai-Lis Hellénius och finansierat av Hjärt-Lungfonden. Programmet ska spridas till vårdpersonal över hela Sverige och innehålla råd om livsstil som kan förebygga hjärt-kärlsjukdom och förbättra prognosen för dem som redan har drabbats. Stora delar ska dessutom finnas tillgängligt för allmänheten på webben.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro