ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livstidsdömd får stanna i fängelse

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen dömdes 1994 till livstids fängelse för ett ovanligt brutalt mord i Huddinge söder om Stockholm. Han har suttit av lite drygt 13 år, vilket är ett år mer än minimum för omvandling av straffet.

Örebro tingsrätt slår nu i sitt allra första avgörande fast att ett livstidsstraff kan avse brott av olika svårighetsgrad och att ett svårare brott ska leda till att längre tid avtjänas.

55-åringens advokat Jonas Granfelt tycker att det pekar mot en hård tillämpning av de nya reglerna. -Jag delar inte tingsrättens uppfattning att brottets straffvärde ska väga så tungt. Min klient är besviken och vi kommer att överklaga till Göta hovrätt, säger Granfelt till TT. Idé att sköta sig? Huruvida de är beredda att driva frågan ända upp till Högsta domstolen ville han inte svara på.

Chefsåklagare Peter Claeson är däremot nöjd med att målet gått hans väg.

TT: Men blir inte signalen till de livstidsdömda att det knappast är någon idé att sköta sig? -Nej, det tycker jag inte. Han har ju bara suttit av ett år mer än minimum, säger Claeson till TT. Han förutser att det kommer att bli fortsatt svårt för dem som begått särskilt grymma och bestialiska mord att få sina straff tidsbestämda. Som exempel nämner han seriemord, sexualmord och polismord. Uttalad grymhet Det mord som 55-åringen är dömd för ansågs 1994 av hovrätten ha präglats av en uttalad grymhet. En 45-årig norrman lurades med till en sommarstuga i Huddinge söder om Stockholm 1993. Han avrättades med tre skott mot huvudet av 55-åringen och hans två kumpaner. Alla tre gärningsmännen höll en hand på vapnet för att "dela skulden". Innan avrättningen hade norrmannen hållits fången och misshandlats grovt samt tvingats åhöra en omröstning om han skulle få leva. Efter mordet styckade 55-åringen kroppen och grävde ned delarna i trädgården. Styckningen av den döda kroppen förstärkte enligt hovrätten intrycket av råhet och hänsynslöshet. Låg återfallsrisk Örebro tingsrätt instämmer i hovrättens bedömning och lägger till att 55-åringen dessutom gjort sig skyldig till åtskilliga systematiska och kvalificerade förmögenhetsbrott.

Så trots att 55-åringen lever upp till de övriga fyra kriterier som ska vägas in i en tidsbestämning, nämligen att risken för återfall är låg, att han har skött sig på fängelset, att han främjat sin anpassning och att han avtjänat 13 år, så avslås alltså ansökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro