ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Livtidsdömde modellen: Jag blev utsatt för brottsprovokation”

Peter Lindholm · 3 Mar 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Farzan Athari förnekar inte innehavet, men hävdar att drogerna inte tillhörde honom, utan en ”vän” som ska ha lurat honom att begå sitt ”livs största misstag”.
Farzan Athari förnekar inte innehavet, men hävdar att drogerna inte tillhörde honom, utan en ”vän” som ska ha lurat honom att begå sitt ”livs största misstag”.Foto: Wenn/All Over Press

Den svensk-iranske toppmodellen som dömts till livstids fängelse för narkotikainnehav i Dubai skriver nu själv om fallet. Farzan Athari menar att straffet är följden av falska anklagelser och att han tvingats skriva under dokument han inte förstod.

Den 29-årige modellen, som är svensk medborgare men sedan ett par år tillbaka chef för ett modell- och eventföretag i Dubai, greps med 21 gram kokain i maj förra året.

Athari har överklagat domen från januari, då han dömdes till livstids fängelse, vilket i praktiken innebär 25 år, och 88 000 kronor i böter. I Sverige hade straffet för motsvarande innehav hamnat på mellan 6 månader och ett år.

”Jag fick senare kännedom om att två av tre domare hade dömt mig till döden, men tack vare deras oenighet fick jag en mer ”lindrig” dom”, skriver Farzan Athari i samband med en namninsamling på Facebook och change.org som protesterar mot att hans mänskliga rättigheter kränkts och uppmanar svenska myndigheter att engagera sig i fallet. Över 13 000 har hittills skrivit på. 

Farzan Athari förnekar inte innehavet, men hävdar att drogerna inte tillhörde honom, utan en ”vän” som ska ha lurat honom att begå sitt ”livs största misstag”.

”Jag varken använde, promotade eller sålde dem och jag hade heller inga planer på att göra detta. Jag blev utsatt för brottsprovokation”.

Farzan Athari skriver vidare att han efter gripandet hölls inlåst i två veckor och då varken fick kontakta den svenska ambassaden, släkt eller vänner. Han hävdar också att han utsattes för en ”orättvis och omänsklig förhörsprocess” och blev tilldelad advokat först efter fem månader.

”Jag framtvingades till att underteckna dokument och erkännanden på arabiska som jag inte förstår – de gav mig inget val. Detta hade en avgörande inverkan på min rättegång, då alla dessa dokument användes som bevis emot mig”.

Farzan Athari som en mardröm.Sitt nuvarande liv i Dubai Central Jail beskriver 

”Det har inte gått en dag då jag inte varit rädd eller fruktat för mitt liv och min hälsa av att vara inlåst tillsammans med tungt kriminella personer och bärare av smittsamma sjukdomar som HIV och Hepatit.”

LÄS MER:

Svensk toppmodell dömd till livstids fängelse i Dubai

Toppmodellen överklagar livstidsdomen

”Ständigt hot om våld”

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro