ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ljög om ett flak öl – döms fängelse

Evelina Olsson · 4 Jun 2012
Uppdaterad 4 Jun 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Den 45-årige mannen ljög om ett flak öl. Nu fastställer hovrätten Helsingborgs tingsrätts dom på tre månaders fängelse för mened. – Mened är en principsak för rättsstaten och även i så här vardagliga situationer så anses det vara tillräckligt allvarligt för att det ska leda till fängelse, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.

När polisen kom till Åstorpsbons lägenhet fann man där ett flak med Pripps Blå. 45-åringen upplyste då polisen om att han köpt flaket av en kompis. Men när kompisen därefter åtalades för bland annat olovlig försäljning av alkoholdrycker ändrade 45-åringen sin berättelse. Under ed berättade mannen för rätten att han lånat ölflaket av kompisen. Kompisen dömdes för brott och nu döms alltså även 45-åringen, som enligt rätten inte gjort sig skyldig till brott genom att köpa ölen utan bara genom att ljuga om den.

Den som ljuger inför rätten kan i värsta fall dömas till ett flerårigt fängelsestraff. – Normalt brukar det bli några månader men i de allra allvarligaste fallen kan det faktiskt ge upp till åtta års fängelse. Orsaken är att hela rättssystemet skulle riskera att falera om man inte markerar hur viktigt det är att vittnen talar sanning i domstol, säger Stefan Wahlberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro