ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ljummen Söderpiazza

Björn af Kleen · 12 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Med vita kantiga ­fåtölj­stolar och en parasollstor grapefrukt­färgad taklampa påminner restaurangen om en avantgardistisk uteservering.

Med vita kantiga ­fåtölj­stolar och en parasollstor grapefrukt­färgad taklampa påminner restaurangen om en avantgardistisk uteservering. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Kumminhalstrade pilgrimsmusslor.
Kumminhalstrade pilgrimsmusslor.Foto: Lotta Imberg

PortocervoMEDELHAVSROMANTIK. Portocervo öppnar sig som en postmodern piazza i det grå Södermalmslandskapet. Med vita kantiga ­fåtölj­stolar och en parasoll-stor grapefrukt­färgad taklampa påminner restaurangen om en avantgardistisk uteservering.

I början av kvällen är det inte långt till den sardinska semesterort av vilken restaurangen lånat sitt namn. Den manliga servisens kärva auktoritet, gråvita skäggstubbar och breda slips­knutar förstärker den lite Berlusconi-stekiga Medelhavsromantiken.

Mitt sällskap för kvällen, glamoursossen Katrine Kielos, iklädd ­stor­blommig blåsa, sammansmälte fint med både in­red­ning­en och den välklädda publiken. Oironiska hängslen skymtades, liksom galoscher och vattenkammade advokatbyråbenor. När barnfamiljerna sjappat till Hammarby sjöstad utspelas dekadenta scener på gamla Knivsöder.  

Jag misstänker att ägarna amorterar på lånet som krävdes för att iscensätta denna kuliss, ty majoriteten av varmrätterna närmar sig 300-kronorsklassen, vilket är för dyrt. När vi ändå beslutat att investera i färsk hummer och glaserad hjort möttes vi av beskedet att rätterna är slut.

Att un­dan­hålla nyheten till beställningsögon­blicket borde vara straffbart. En kall vind drog över torget och Katrine Kielos frös om axlarna.

Vi värmde oss med karljohanssvamp- och hasselnötssoppa, 148 kronor, och färskt bröd. Elegant att bara hiva upp tre sorter med tång i stället för att som brukligt hålla fram brödkorgen som en trött gratistidningsutdelare i tunnelbanan. Snuvade på hummer och hjort kompenserades vi med gödkalvsentrecote med grillad oxsvanskorv, 298 kronor, och halstrad röding med en fårostcanelloni, 278 kronor.

Även om Kielos tyckte att den köttiga korven var smashing och jag överraskades av den dominanta osten i canellonin var vi mest tagna av finalens chokladbakelse, 108 kronor, serverad med vitchokladsorbet på sexig svart tallrik.

Ovanligt nog var den just så be­hag­ligt ljummen som menyn utlovade. Lite som helhetsintrycket av denna speciella ­Söder­­malms­­piazza.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro