ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ljus framtid för ingenjörer

Stockholm Marielle Anteskog · 28 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ljus framtid för ingenjörer

Är du utbildad inom data eller teknik och planerar att söka nytt jobb? Då är det bara att gratulera. Enligt en rapport från Ams som presenterades igår har nämligen anställningsbehovet för datautbildade, ingenjörer och tekniker ökat starkt de senaste åren. Och det är en trend som ser ut att hålla i sig.

Efterfrågan på arbetskraft är så stor att det under 2007 förväntas bli tilltagande brist inom flera yrkesgrupper.

– Bristen på utbildad arbetskraft har stigit inom data och teknik och förändras snabbast där. Det finns risk för att det bromsar expansionen på arbetsmarknaden, säger Torbjörn Israelsson, en av författarna bakom rapporten.

Läget är speciellt kritiskt för dataspecialister, programmerare och ingenjörer inom byggbranschen.

En orsak till att den tidigare höga arbetslösheten nu riskerar att vändas till ett stort underskott på arbetsmarknaden är att allt färre ungdomar väljer högskoleutbildningar inom data och teknik. Antalet antagna till data- och teknikutbildningarna har minskat med omkring en tredjedel sedan millennieskiftet.

Inom vissa yrken, till exempel för ingenjörer och tekniker inom byggnads- och anläggningsområdet och för civilingenjörer och ingenjörer inom elkraft, kommer dessutom en hög andel av personalen att gå i pension de kommande åren.

– De som går utbildningarna täcker nätt och jämnt åldersavgångarna, berättar Torbjörn Israelsson.

Hur stor bristen på datautbildade väntas bli varierar i olika regioner. Flest jobb finns i storstadsregionerna och universitetsstäderna, medan brist väntas framför allt i Sydsverige och de småländska länen.

Enligt Ams kan bristen på arbetskraft till viss del motverkas genom att företagen sänker kompetenskraven, men mer aktiva åtgärder kan också behövas för att locka fler till data- och teknikutbildningarna.

! För programmerare, systemutvecklare, systemdesigner, systemarkitekter och dataingenjörer väntas en viss brist i Sydsverige och i Småland men ett överskott i östra Mellansverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Marielle Anteskog
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro