ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ljus framtid som IT-konsult

Caroline Wetterborg · 27 Sep 2011
Uppdaterad 30 Sep 2011
Lorraine Flores, 31, bor med man och två barn på Ekerö, pluggade till systemvetare på Umeå universitet.

Lorraine Flores, 31, bor med man och två barn på Ekerö, pluggade till systemvetare på Umeå universitet. Foto: Urban Brådhe


Lorraine och Martin jobbar som IT-konsulter. Ett mångsidigt jobb i en bransch som söker nya förmågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Kvapil, 36, bor med fru i Hammarby sjöstad och har jobbat med datorer sedan han var 16 år.
Martin Kvapil, 36, bor med fru i Hammarby sjöstad och har jobbat med datorer sedan han var 16 år.Foto: Klara Leo

Socialt och mångsidigt – så vill två IT-konsulter beskriva sitt arbete. Samtidigt innebär det höga krav och att man ibland måste ta uppdrag, även om man inte vill. Lorraine Flores är projektledare och teamleader på konsultföretaget Know It. Gemenskapen är viktig och man har många aktiviteter för de anställda.  – Är man resurskonsult skickas man ut ensam. Då är det viktigt att man träffas här och känner tillhörighet, säger Lorraine Flores. Konsultyrket beskriver hon som flexibelt och varierande. Det finns fördelar när man har barn.  – Nu när man kan vara uppkopplad hela tiden är det lättare att styra sin tid. Martin Kvapil är egenföretagare och har därmed inte samma säkerhet som en anställd på ett konsultföretag. Men att ta ett fast jobb är inte aktuellt för honom. – Det känns för enkelspårigt. Nu får jag en otrolig bredd, säger han. Hans uppdrag kan variera från att fixa skrivaren hos en privatperson till att vara IT-ansvarig på ett stort företag. Arbetskolleger har han inte ont om. – Mina kunder är mina arbetskolleger, så jag har många. Jag har haft turen att ha många stabila kunder.

Fördelar:

Bredden: Man kan jobba med allt från att programmera kod till att vara projektledare, säger Lorraine Flores.

Variation: Olika uppdrag hos kunder. – Det händer något nytt varje dag och det är sällan långtråkigt, säger Lorraine Flores.  Löneläget: Som konsult är det lättare att byta företag och få upp lönen. Företagets perspektiv: Tillfällig spetskompetens när den behövs. – Ibland behöver vi speciell kompetens, till exempel om det kommer nya bankregler, säger Anna Lindholm, head of consulting procurement, Nordea.

Nackdelar

Osäkert: – Självklart finns det en rädsla för vad som händer om jag blir sjuk eller när man blir äldre, säger        Martin Kvapil. Jobb du inte vill ta: – Man måste lära sig att säga ifrån och inte ta på sig för mycket, säger Martin Kvapil. Höga krav:  – Höga krav finns det alltid när man är ute hos kunder, säger Lorraine Flores. Från fackets sida: Anställningsskyddet kan vara sämre än för en fast anställd. – Anställningsskyddet följer med uppdraget, det är mer individualiserat, säger Niclas Paija, ombudsman på Unionen.

Brist på folk inom IT

Det fortsätter att se ljust ut för landets IT-konsulter. Efterfrågan på marknaden är stor och jobben förväntas bli ännu fler, men enligt företagen råder det brist på konsulter med rätt kompetens.  – Efter krisen 2002 gick ansökningar till IT-utbildningarna ner och det är de som fattas på arbetsmarknaden nu. Vi behöver få fler ungdomar att utbilda sig inom IT, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör på branschorganisationen IT och Telekomföretagen. På fackförbundet Unionen lägger man ansvar på företagen att vidareutbilda de IT-konsulter som redan arbetar. – Det finns ett behov av att förstärka konsulternas utbildning, kompetensen hinner lätt bli för gammal. Det är ett utbildningsproblem i branschen, säger Carin Hallerström, arbetsmarknadsutredare. Brist på arbetskraft har å andra sidan gjort att lönerna pressats uppåt. – IT-konsult är ett höglönejobb men lönen beror helt på individuella prestationer och kompetens, säger Anne-Marie Fransson.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro