ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ljus framtid väntar för jobb inom vården

Jenny Sköld · 9 Feb 2015
Uppdaterad 9 Feb 2015

Vet du fortfarande inte vilket gymnasieprogram du ska välja? Då börjar det bli bråttom. Arbetsförmedlingens prognos över vilka utbildningar som är hetast om fem och tio år kan vara en bra vägledning.

klar

Artikellänk är kopierad

Vincent Lindén läser vård- och omsorgsprogrammet vid Tullinge gymnasium, vilket gör honom till färdig undersköterska när han går ut, ett yrke med mycket goda jobbmöjligheter. Men han har andra planer. –  Jag har alltid gillat att knåda och knäcka, och fått höra att jag är bra på det. Så planen är att fortsätta läsa till kiropraktor efter gymnasiet.
Vincent Lindén läser vård- och omsorgsprogrammet vid Tullinge gymnasium, vilket gör honom till färdig undersköterska när han går ut, ett yrke med mycket goda jobbmöjligheter. Men han har andra planer. –  Jag har alltid gillat att knåda och knäcka, och fått höra att jag är bra på det. Så planen är att fortsätta läsa till kiropraktor efter gymnasiet.Foto: Gustav Gräll

Framtiden ser generellt ljus ut för de niondeklassarna som nu står inför sitt gymnasieval. Det visar Arbetsförmedlingens nya rapport ”Var finns jobben?”. – Vår bedömning är att det inom många yrken inte kommer att finnas tillräckligt med arbetskraft för att tillgodose arbetsgivarnas ­behov. Det handlar företrädesvis om jobb på eftergymnasial nivå, men också de yrkesförberedande programmen ger goda chanser, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. Bland yrken på eftergymnasial nivå, som alltså ­kräver att man väljer ett gymnasieförberedande program, ger datayrken fortsatt mycket goda jobbmöjlig­heter på fem och tio års sikt. Likaså pedagogiska yrken som fritidspedagog, förskollärare samt lärare i grundskola och gymnasium. Bland vårdyrken är läkarutbildning ett starkt kort samt hela spektrat av sjuk­sköterskeutbildningar. Att läsa ett program på gymnasiet som öppnar för ingenjörsstudier på högskolenivå är också ett bra val för den som vill vara säker på att få jobb. – Merparten av alla de ingenjörsyrken som finns på arbetsmarknaden ger mycket goda jobbmöjligheter. Men även för den som vill börja jobba direkt efter gymnasiet är utsikterna goda, förutsatt att man väljer ett yrkesförberedande program. – Fordons- och transportprogrammet, bygg- och anläggning, idustritekniskt program och, inte minst, omvårdnadsprogrammet är de program som ger tydligt goda möjligheter på arbetsmarknaden. Industriell tillverkning är det enda där efterfrågan fortsätter att falla.

Låt inte mamma välja din utbildning

Låt inte mamma, pappa eller kompisarna göra ditt gymnasieval. Att välja något man klarar av att fullfölja är viktigast. – Fullständiga betyg är en vattendelare för hur du sedan klarar dig på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. För de som hoppar av gymnasiet under tredje året är bara varannan etablerad på arbetsmarknad eller i studier fem år senare. Bland de som hoppar av tidigare ser det ännu mörkare ut. Här är motsvarande siffra 28 procent. Det visar en undersökning som Skol­verket gjort av hur övergången  mellan gymnasiet och till studier eller arbete går för elever som valt olika inriktningar. Men undersökningen visar också hur det gått för de som inte fullföljt sin gymnasieutbildning. Av de som slutfört gymnasiet är 75 procent i sysselsättning fem år senare. – Vi ser att det här är en vattendelare på arbetsmarknaden när det gäller att få jobb eller ha en längre väg till arbete, säger Håkan Gustavsson. Det finns många orsaker till att man väljer att hoppa av sin gymnasieutbildning. Men för många handlar det helt enkelt om dåligt underbyggda val. – Man kanske har valt samma som sina kompisar eller gått efter vad föräldrarna tycker och som inte passade, säger Karin Hedin, undervisningråd på Skol­verket, som tagit fram kartläggningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro