ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ljusfixa ditt hem – bli piggare och gladare

Tomas Lundin · 25 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014
Lampor på Formex-mässan 2013. Ljuset kan styra hur du 

Lampor på Formex-mässan 2013. Ljuset kan styra hur du 


klar

Artikellänk är kopierad

Thorbjörn Laike och doktoranden Pimkamol Maleeptiwan-Mattsson testar ljussensorer
Thorbjörn Laike och doktoranden Pimkamol Maleeptiwan-Mattsson testar ljussensorer

Det spelar ingen roll hur mycket du sover, på morgonen är du ändå dödstrött. Det är ljuset som är boven under den mörka årstiden, men när solen sviker kan du ljusfixa ditt hem själv.

– Även om solen inte skiner kommer du upp i 5-10 gånger mer ljus utomhus än inomhus, där vi spenderar 90 procent av vår tid. Inomhus räcker ljuset två meter in i rummet, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola.

Han leder en forskargrupp som precis startat ett projekt som ska undersöka hur det går att både spara energi och ha en belysning i hemmen som är bättre på att påverka våra sinnen och kroppar. 

Enligt Torbjörn Åkerstedt , sömnforskare på stressforskningsinstitutet i Stockholm, blir 20-25 procent av svenskarna påverkade negativt med trötthet och nedstämdhet som följd under den mörka årstiden. För 5-6 procent går det att tala om depression. 

– Det är vanligare att det behandlas med antidepressiva mediciner än med ljus. Egentligen borde ljus användas i högre utsträckning, säger Åkerstedt.

Om du inte jobbar utomhus eller kan hålla dig max två meter från ett fönster där ljuset  behöver du konstgjort ljus för att inte bli trött när du ska vara pigg och pigg när du ska vara trött. Men det funkar inte med vilket ljus som helst.  Thorbjörn Laike dömer ut de gamla glödlamporna som är på väg ut och även lågenergilamporna. Om du vill ha en belysning som kan efterlikna dagsljus är det Led-lampor du ska satsa på.

– Det behövs inga speciella ljuslampor som du sätter framför dig, satsa på Led-lampor av god kvalitet. 

I framtiden tror han att våra hem kommer att vara tillräckligt ljussmarta för att anpassa belysningen efter vår biologiska klocka utan att vi behöver tänka på det. Tills den dagen kommer finns några andra saker du kan göra för att skaffa ett mer effektivt ljus i ditt hem.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro