ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ljusslangar _ ny brandfara i juletider

Stockholm TT · 22 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Snart är det första advent och julpyntet hämtas ur källare, vindskontor och garage för att i stället pryda hemmet och imponera på barnen och grannarna. Bland alla tomtar och änglar kan det ligga något som på senare år oroat Räddningsverkets brandutredare - ljusslangen.

En ljusslang är en lång plastslang med en rad smålampor i. Sådana orsakar ett tiotal bränder per år, enligt Ulf Erlandsson. -Jag tror att det finns skäl att varna allmänheten. Jag vill inte stoppa dem men jag har ögonen på problemet, säger han. Problemet-Problemet med ljusslangarna är att folk använder dem som mysbelysning i barnrummet. De flesta belysningsprodukter är inte till för barn, säger Ingvar Eriksson, handläggare på Elsäkerhetsverket. Eftersom lamporna i ljusslangen är inneslutna i plast blir de betydligt varmare än traditionella ljusslingor och kan därför orsaka brand vid övertäckning, förklarar han.

En annan vanlig orsak till brand är att man glömmer att rulla ut slingan helt eller tänder den när den ligger i sin förpackning. Sådant brukar det varnas för på förpackningen men: -Bruksanvisningar kanske man läser en gång och sedan glömmer man bort dem, säger Ingvar Eriksson. Lösningen Lösningen på problemet är Ulf Erlandsson och Ingvar Eriksson ense om: -Gör man som det står på förpackningen är risken obetydlig, säger Ulf Erlandsson. -Köper man produkter som ser schysta ut och som är C-märkta ska det inte vara någon fara, säger Ingvar Eriksson. Han tycker dock att man ska göra sina inköp i seriösa butiker och inte på marknader.

Levande ljus är betydligt mycket farligare och Räddningsverket råder därför alla vara försiktiga. Alla uppmanas också att byta batteri på brandvarnaren första advent, oavsett om det är dags eller ej.

Men för den som vill vara riktigt säker gäller farmors kloka kom-ihåg-ord innan man går hemifrån - inget som rinner, inget som brinner.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro