ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

LO-ledaren blir bas för Europafacket

Stockholm TT · 21 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

19 europeiska fackliga organisationer har nominerat henne och när nomineringstiden gick ut i fredags var hon den enda nominerade kandidaten.

Europafacket jobbar för att påverka europeisk politik och lagstiftning. -Och frågorna är desamma som här i Sverige, rätten till ett arbete, schyssta villkor och likabehandling av löntagare, säger blivande ordföranden Lundby-Wedin till TT. Hon tar tjänstedirektivet som ett exempel på en stor framgång av arbetet i Europafacket. Efter år av bråk mellan länder, fack och arbetsgivare gick direktivet slutligen igenom. Och från fackligt håll var man nöjd. -Här hemma kämpar vi om kollektivavtal för alla. Om tjänstedirektivet hade sett ut som det gjorde från början hade vi inte haft rätten att ställa det kravet på arbetstagare från länder inom EU, säger Lundby-Wedin. En annan aktuell fråga för Europafacket är rätten till sympatiåtgärder - aktuell inte minst i Sverige där diskussionens vågor gått höga i bland annat fallet med salladsbaren i Göteborg. Och Wanja Lundby-Wedin vill värna den rätten och få den spridd över hela Europa. -Europafacket har försökt men hittills inte lyckats. Men vi kommer att fortsätta driva den frågan. När arbetskraften rör sig fritt och kapitalet rör sig fritt över gränserna måste löntagarna också ha lika möjligheter att agera samfällt över gränserna, säger Lundby-Wedin. Wanja Lundby-Wedin ser inga problem med att kombinera de båda jobben. Europafacket har generalsekreteraren John Monks som sköter det dagliga arbetet.

Kongressen som ska välja ordförande hålls i spanska Sevilla den 21- 24 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro