ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

LO: SL-strul och bostadsbrist ger ojämlikare Stockholm

Anders Göransson · 9 Apr 2014
Uppdaterad 10 Apr 2014
I en ny rapport från LO där 524 medlemmar i Stockholms län är tillfrågade, uppger 47 procent att deras jobb påverkas av trafikstörningar.

I en ny rapport från LO där 524 medlemmar i Stockholms län är tillfrågade, uppger 47 procent att deras jobb påverkas av trafikstörningar. Foto: TT


Stockholm växer och frodas - men samtidigt ökar klyftorna. Tuffare bostadsmarknad och brister i kollektivtrafiken slår mot LO-grupper och dem med osäkra anställningar, enligt en rapport som publiceras idag.

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan varannan LO-medlem i Stockholm anser att förseningar inom kollektivtrafiken eller andra trafikstörningar påverkar deras arbetssituation. Resultatet blir oro, stress och att man åker till jobbet tidigare än man egentligen behöver.

– Våra medlemmar har betydligt lägre grad av flextid än andra. Är du busschaufför och ska börja köra klockan 6 på morgonen så kan du inte komma till jobbet 06.05, säger Emil Johansson, utredare på LO-distriktet i Stockholm.

Av 524 tillfrågade LO-medlemmar i Stockholms län uppger 47 procent att deras jobb påverkas av trafikstörningar, och 42 procent att dessa påverkar deras fritid och familjeliv.

Nio procent av de tillfrågade uppger dessutom att de tackat nej till, eller tvingats sluta på ett jobb under de fem senaste åren för att resan mellan bostaden och jobbet inte fungerat.

Rapporten visar också att utvecklingen på bostadsmarknaden de senaste åren missgynnar LO-medlemmar, som i högre grad än tjänstemän bor i hyresrätt. Antalet hyresrätter i länet har minskat med 31 000 sedan 2006 - samtidigt som medianpriset på bostadsrätter ökat med drygt 80 procent sedan 2004.

Förlorarna är låginkomsttagare och unga personer med osäkra anställningar som inte får lån, utan är hänvisade till en hyresmarknad som inte räcker till. Enligt siffror från Hyresgästföreningen bor mer än var fjärde person i länet i åldern 20-27 år kvar hos sina föräldrar.

– Det är inte bara är ett problem för de här individerna. Det är även ineffektivt för arbetsmarknaden om folk inte kan flytta dit jobben finns, säger Emil Johansson.

Statliga investeringar i bostäder och spårtrafik samt bindande mål för kommunernas bostadsbyggande är några av LO:s förslag för att komma åt problemen.

”Har inte råd att flytta hemifrån”

Oscar Burman, 22, är en av tiotusentals unga LO-medlemmar i Stockholm som skulle vilja ha egen bostad, men bor kvar hos sina föräldrar. Han har visserligen fast jobb på H&M i Lidingö Centrum, men har för låg inkomst för att kunna låna till en bostadsrätt.

– Det är många av mina kompisar som också bor hemma. Vi har inte råd att flytta hemifrån helt enkelt. Jag skulle jättegärna vilja ha en egen lägenhet, och helst en hyresrätt med hyggligt låg hyra, men det som byggs är nästan bara bostadsrätter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro