ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lockpriser även när hus ska säljas

Josefin Michanek · 25 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Susanne Hedlund och Hasse Pinét tittar på ett hus i Älvjö som säljs av mäklaren Ingemar Ahlberg. Utropspriset var 2 475 000 kronor men huset såldes för 3 225 000 kronor. 

Susanne Hedlund och Hasse Pinét tittar på ett hus i Älvjö som säljs av mäklaren Ingemar Ahlberg. Utropspriset var 2 475 000 kronor men huset såldes för 3 225 000 kronor.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

FASTIGHETER. Villamarknaden blir allt hetare och lockpriser som blivit vanliga vid försäljning av bostadsrätter har spritt sig till småhusen.

– Det handlar ofta om manipulation för att locka människor till visningarna och det är verkligen inte okej, säger Lars Kilander, vd på Mäklarsamfundet Bransch.

I dag är det inte ovanligt att villor säljs för en eller flera miljoner över utropspriset i Stockholmsområdet. I Älvsjö annonserades nyligen en tvåplansvilla ut för 3,5 miljoner kronor. Slutpriset blev 5,7 miljoner.

– Det är en alldeles för stor skillnad och ska inte behöva förekomma. Det skapar misstro mot branschen, säger Lars Kilander. 

Enligt mäklaren som skötte försäljningen var det inte tal om ett lägre satt pris för att locka spekulanter.

– Vi sätter pris i relation till vad vi tror att huset ska gå för och sedan drar vissa hus iväg. Det här gick upp ovanligt mycket, säger Stefan Disefjord på Svensk Fastighetsförmedling.En som intensivt följer utvecklingen på villamarknaden i Stockholm är Susanne Hedlund. Hon har letat hus i två år och menar att lockpriser har blivit standard.

– I början kändes det för jäkligt men nu har man vant sig, säger hon.Susanne har flera gånger gett sig in i budgivning.

– Ofta slutar det med att husen går för en eller ett par miljoner över vad man räknat med. Det är lätt att känna sig lurad.

Enligt Mäklarsamfundet kan branschen inte göra mycket åt problemet i dag. Bara en mäklare har blivit varnad för att ha satt i system att sätta ut låga utropspris.

– En statlig utredning kring frågan pågår och vi hoppas att lockpriser i framtiden ska ses som ett brott mot marknadsföringslagen, säger Lars Kilander.

...och här är det hetast

PRISÖKNING. Enskede, Norra Ängby, Tallkrogen, Mälarhöjden och Segeltorp är några av de populäraste områdena i Stockholm just nu. Och priserna på villorna skjuter i höjden. Det senaste tolv månaderna har priserna i snitt ökat med 6 till 10 procent i storstadsområden visar färska siffror från Mäklarstatistik.

Mycket pekar på att stegringen fortsätter.

– En starkt påverkande faktor är att fastighets- och förmögenhetsskatten tagits bort, säger Lars Kilander, vd på Mäklarsamfundet Bransch.

Mikael Flobecker är fastighetsmäklare i Bromma: 

– Nu är det priser som man aldrig hade kunnat räkna med för ett år sedan.  I Norra Ängby kostar i dag de minsta husen på 50 kvadratmeter minst 3 miljoner.

Generellt har priserna i området gått upp med runt 10–15 procent sedan årsskiftet. Framför allt är det barnfamiljer från innerstan som söker sig till visningarna. Enligt honom har många fått bra betalt när de sålt sina bostadsrätter i city, vilket gör att de har gott om pengar att investera.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro