ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven bildar ny regering: "Blockpolitiken har spelat ut sin roll"

Karolina Skoglund · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

På en presskonferens i dag presenterade talmannen Per Westerberg Stefan Löfven (S) som statsministerkandidat. 

klar

Artikellänk är kopierad

På en presskonferens i dag presenterade talmannen Per Westerberg (M) Stefan Löfven (S) som statsministerkandidat, som nu har i uppdrag att bilda en regering. 

– Om slutliga mandatfördelningen skulle ändra förutsättningarna för att bilda en tvåpartiregering skulle jag kalla till nya sonderingar. Det är inte sannolikt, men måste ändå sägas. Löfven ska senast 26 september kl 12.00 återrapportera sina sonderingar till mig. Om han inte lyckas, kommer han att återkomma tidigare till mig.

På samma presskonferens sade Löfven: 

– Jag vill samarbeta. Jag vill ta ansvar och jag kommer att ta ansvar för Sveriges bästa och jag är helt säker på att flera partiledare tänker likadant.

– Blockpolitiken har spelat ut sin roll. Man kan inte låsa in sig i ett block. Här krävs blocköverskridande överenskommelser. Det tredje är att Sverige står inför utmaningar, som vi ska vända till möjligheter. 

Jonas Sjöstedt (V) har tidigare sagt att de ska lägga ned sina röster eftersom de inte fick vara med att bilda regering tillsammans med S och MP för Löfven. 

Hoppet för Löfven ligger nu i samarbete med särskilt FP och C, som tidigare sagt att ett samarbete inte är aktuellt men som under de senaste dagarna öppnat sig i vissa specifika frågor. 

– Jag tycker jag hör olika budskap från Alliansen, det är deras ageranden som avgör. Vi måste lägga fram en budget som vi tror på, sade Löfven.  

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro