ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Löfven efter mötet med talmannen: Lösningen finns i mitten

David Peterson · 27 Sep 2018
Uppdaterad 27 Sep 2018
Talmannen Andreas Norlén (M) inleder i dag de första talmansrundorna.

Talmannen Andreas Norlén (M) inleder i dag de första talmansrundorna. Foto: TT


Hur nästa regering kommer att se ut är fortfarande oklart. Nu är det dags för talmannen Andreas Norlén att försöka reda ut de politiska låsningarna – och ta reda på vilket regeringsalternativ som har störst stöd i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag inleder talmannen Andreas Norlén (M) de första talmansrundorna. Samtalen med riksdagspartierna är det första steget mot en ny statsminister och regering. Först ut var S-ledaren Stefan Löfven.

– Lösningen ligger i mitten av svenska politiken. Det görs runtom i landet i kommuner, landsting och regioner och det vill jag också göra på nationell nivå. Det har jag framfört till talmannen, säger han på en pressträff efter mötet med talmannen.

Stefan Löfven upprepar också saker som han sagt sedan valet. Socialdemokraterna kommer inte att agera stödparti åt en Alliansregering och att S samarbetar med SD är helt uteslutet. Han berättar också att han haft ett möte med M-ledaren Ulf Kristersson.

– Vi har pratat om den här situationen, säger Löfven.

Andreas Norlén tror inte att dagens samtal kommer att leda fram till något mer än en första lägesbild.

– Det här första mötet måste ändå bli på en mer övergripande nivå, hur man allmänt ser på det politiska läget och regeringsfrågan, säger han till Sveriges radio.

Normalt brukar den här processen ta några veckor. Men det politiska läget gör att det den här gången kan ta betydligt längre tid.

Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Röstas alla ned av riksdagen ska extraval utlysas.

Efter dagens samtal kommer talmannen att hålla en kort pressträff i riksdagen, enligt ett pressmeddelande från riksdagen.

pil
I den här ordningen träffar partierna talmannen

10.00: Socialdemokraterna

10.50: Moderaterna

11.40: Sverigedemokraterna

13.15: Centerpartiet

14.05: Vänsterpartiet

14.55: Kristdemokraterna

15.45: Liberalerna

16.35: Miljöpartiet

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro