ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Löfven: "Haverikommission" måste utreda Nuon-affären

TT · 23 Jul 2013
Uppdaterad 23 Jul 2013
Löfven: "Haverikommission" måste utreda Nuon-affären

Löfven: "Haverikommission" måste utreda Nuon-affären Foto: Scanpix


Statliga Vattenfalls överpris för holländska Nuon 2009 på 89 miljarder kronor har återigen blivit politiskt slagträ. I backspegeln var priset för högt och sedan köpet har Nuons värde skrivits ned med 42 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

I handlingar som TT tagit del av från Näringsdepartementet från tiden för köpet framstår det som att regeringen var informerad och att affären var uppe i inre kabinettet och diskuterades på möten där statsminister Fredrik Reinfeldt medverkade.►Läs mer: Vattenfall tvingas till miljardnedskrivning

Men regeringen hade ingen del i beslutet, bedyrar finansmarknadsminister Peter Norman (M).

– Det togs inte upp där och det togs heller inte upp i andra samtal innan affären var genomförd, säger han på en pressträff.

Normans version av processen är att Vattenfall stämde av frågan med dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C), som i sin tur valde att inte ta upp den med övriga partiledare i alliansen.

S-ledaren Stefan Löfven kräver en "haverikommission".

– Ingen styrelse eller ett enskilt statsråd kan väl rimligen göra sådana affärer utan att statsministern och finansministern är medveten om det, säger han.

– Nu måste regeringschefen ut och visa sig och tala om hur de tänkte. Vilka överväganden gjordes och så vidare. Det håller inte att skylla på ett avgånget statsråd här.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro