ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Löfven nobbar Almedalen: "För mycket lobbyister"

Jesper Lindqvist · 13 Apr 2019
Uppdaterad 13 Apr 2019
Stefan Löfven nobbar årets Almedalsvecka helt, och kommer istället resa runt i landet för att träffa människor.

Stefan Löfven nobbar årets Almedalsvecka helt, och kommer istället resa runt i landet för att träffa människor. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Förra året överraskade statsminister Stefan Löfven (S) när han nobbade större delen av Almedalsveckan. I år går han ännu längre – och nobbar tillställningen helt och hållet. "Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare", säger han till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

I fjol firade Almedalsveckan 50 år, en vecka som startade redan 1968 när Olof Palme, då utbildningsminister, höll tal i Visby. Sedan dess har en vecka varje år i mitten av sommaren varit avsatt för politiska samtal och möten i Visby.

Genom åren har det blivit tradition att varje riksdagsparti får en egen dag, med pressträffar, mingel och ett avslutande partiledartal på kvällen. Men i fjol bröt alltså statsminister Stefan Löfven traditionen när han undvek Almedalsveckan, och endast dök upp för att leverera sitt tal.

I år tar statsministern det hela ett steg längre, och nobbar veckan helt och hållet.

”Jag vill se hela vårt land”

– I fjol var det ett valår och då bedömde jag att det var viktigt att vara på plats i Almedalen. Men i år är det ett annat år och då tycker jag det är bättre att Magdalena Andersson (finansminister, reds. anm.) håller talet och att jag får möjligheten att åka runt i stället, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

I intervjun säger Stefan Löfven att han fortfarande ser en mening med Almedalsveckan, men att mycket har förändrats sedan Olof Palme startade traditionen på 60-talet. Bland annat pekar han på att det blivit för mycket lobbyism och näringsliv och för lite folkrörelse.

Istället kommer statsministern att resa runt i Sverige under sommarveckan.

– Jag vill se hela vårt land, höra vilka drömmar, problem och utmaningar olika delar av landet möter, och forma politik utifrån det, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

pil
Schema Almedalsveckan

Söndagen 30 juni: MiljöpartietMåndagen 1 juli: ModeraternaTisdagen 2 juli: VänsterpartietOnsdagen 3 juli: LiberalernaTorsdagen 4 juli: CenterpartietFredagen 5 juli: SocialdemokraternaLördagen 6 juli: KristdemokraternaSöndagen 7 juli: Sverigedemokraterna

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro